Thema: Geboorte-verhaal 2021

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Het verhaal van de geboorte van Jezus

Het verhaal van de geboorte van Jezus  en wat daaraan voorafging staat in elke kinderbijbel. Of lees onze navertelling, passend bij de zondagen op de kijktafel in de Advent.

1. Maria krijgt een boodschap van God (Lucas 1,26-38)
advent 2021 geboorteverhaal 1 annunciatieIn Nazaret woonde een jonge vrouw, ze heette Maria. Ze zou al gauw gaan trouwen met Jozef. Jozef was timmerman, maar hij was ook familie van koning David.
Op een dag besloot God om de engel Gabriël naar Maria te sturen. Hij moest haar vertellen dat ze een kindje zou krijgen.
‘Dag Maria, God houdt heel veel van jou’, zei de engel. Maria schrok ervan.
‘Wees maar niet bang’, ging Gabriël verder, ‘God heeft jou gezegend. Je zult een kindje krijgen en je moet hem Jezus noemen, dat betekent ‘God redt’. Hij is Gods Zoon, en Hij zal voor altijd Koning zijn. De Koning die God heeft beloofd.’
Maria luisterde naar alles wat Gabriël zei, maar ze begreep er niet veel van. Hoe kon dat nu? Ze had niet eens een man!
Wel begreep ze dat het God zelf was die dit van haar wilde. En de engel zei ook nog dat het kindje door de heilige Geest zou komen.
‘Ik wil God graag dienen’, fluisterde ze, ‘laat het maar gebeuren zoals God het wil’.
En nadat ze dat gezegd had, was Gabriël opeens weer verdwenen.

advent 2021 geboorteverhaal 2 visitatie2. Maria gaat op bezoek bij Elisabet (Lucas 1,39-44)
Gabriël had ook iets verteld over Maria’s nicht Elisabet: dat die ook een kindje zou krijgen.
Maria besloot Elisabet op te zoeken. Toen Elisabet Maria zag, voelde ze hoe bijzonder dit kindje zou worden, en ze riep uit: ‘Maria, jij bent gezegend door God, net als het kindje dat je krijgt. Wat ben ik blij dat je bent gekomen! En mijn kindje is óók blij, ik voel hem trappelen in mijn buik!’
Uit blijdschap zong Maria een lied voor God.

advent 2021 geboorteverhaal 3 naar betlehem3. Jozef en Maria gaan naar Betlehem (Lucas 2,1-5)
Een paar maanden later gaf de keizer een bevel aan alle mensen in zijn rijk.
Alle mensen moesten geteld worden, en daarvoor moesten ze terug naar de plaats waar hun familie vandaan kwam. Omdat de familie van Jozef uit Betlehem kwam, gingen Maria en Jozef op weg naar Betlehem.
Het was een lange reis, helemaal vanuit Nazaret. Gelukkig kon Maria af en toe een stukje op het ezeltje rijden, want ze was zo moe.

advent 2021 geboorteverhaal 4 onderdak4. Geen plek voor Maria en Jozef (Lucas 2,6-7) 
Eindelijk waren ze in Betlehem. 
Het kindje kon nu elk moment komen, en ze wilden graag een slaapplaats vinden. Maar hoe Jozef ook zocht, er was nergens in een herberg een plek om te slapen.
Maria was zo moe, dat een herbergier medelijden met haar kreeg.Hij gaf Jozef en Maria een plaatsje in een stal.

Kerstmis Jezus wordt geboren en krijgt bezoek (Lucas 2,7-20)
advent 2021 geboorteverhaal 5 kerstmis kindjeDie nacht, in die stal, werd het kindje van Maria geboren. ‘Hij heet Jezus’, zei ze, want dat had de engel haar gezegd.
Maria en Jozef wikkelden de kleine Jezus in doeken, en legden hem voorzichtig in een kribbe te slapen. Die voerbak voor de dieren leek net een wiegje.
Buiten Betlehem, in het open veld, pasten de herders op hun schapen. Plotseling werd het helemaal licht en zagen ze een engel van God. Wat schrokken ze!
De engel zei: ‘Wees maar niet bang, want ik heb goed nieuws voor alle mensen. Vandaag is er een Koning geboren, in Betlehem, de stad van David. De nieuwe Koning is een pasgeboren baby. Zijn moeder heeft Hem in doeken gewikkeld, en nu ligt Hij te slapen in een kribbe.’
Opeens was de lucht vol met engelen die blij zongen: ‘Eer aan God in de Hoge! God houdt van mensen, Hij brengt vrede voor iedereen.’ De herders dansten van blijdschap in het rond. Een Koning die vrede brengt, dat is goed nieuws!
Ze besloten meteen de nieuwe Koning te gaan zoeken in Betlehem. Daar vonden ze Maria en Jozef, en het kindje, precies zoals de engel had gezegd.

Edith Vos

Illustraties Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Thema: Geboorte-verhaal 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook