Thema: Klim omhoog! 2021

Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Bingospel kijk omhoog

Hoera! Vakantie. Tijd om even uit te rusten. Als je tijd hebt om uit te rusten heb je ook tijd om goed om je heen te kijken. Met Geloven thuis kijken we omhoog deze zomer. Wat zie je allemaal als je je ogen naar boven richt? We hebben er een leuk bingospel van gemaakt. Neem je het mee op vakantie? Als je iets vindt wat op de bingokaart staat mag je het afstrepen.kijk omhoog bingokaart

Wat staat er op de bingokaart?

1. Wolken: Soms is de hemel strakblauw. Zeker als het heel warm is, is het dan fijn als er af en toe een wolkje voorbijdrijft. Dat geeft je wat schaduw en verkoeling.
Ken je het verhaal van Mozes die met zijn volk door de woestijn trok op weg naar het land dat God hem beloofd had? In de woestijn is het erg warm. Gelukkig ging God met hen mee op weg. Overdag trok hij mee als een wolk, die bescherming geeft tegen de brandende zon.
Hoe zou jij iemand beschermen voor de zon?

2. Toren: In veel dorpen en steden vind je mooie torens. Soms zijn ze heel oud zoals een kasteeltoren, soms juist heel nieuw, als een wolkenkrabber.
Ken je het verhaal van de toren van Babel? In dat verhaal bouwen de mensen een toren zo hoog dat hij bijna tot in de hemel reikt. Dat vindt God geen goed idee. Hij zorgt dat de mensen verschillende talen gaan spreken. Zo verstaan ze elkaar niet meer en kunnen ze de toren niet verder bouwen.

3. Insecten: Er vliegt van alles door de lucht, van vliegjes tot bijen, van vlinders tot muggen en libellen. Soms mooi, soms lastig, vooral als je bang bent voor een insectensteek.
Voordat Mozes met zijn volk de woestijn in trok waren ze gevangen in Egypte. De Farao die daar de baas was wilde hen niet vrijlaten. Daarom stuurde God muggen en steekvliegen naar Egypte als een plaag zodat Farao het volk van God zou laten gaan.

4. Klimboom: als je goed om je heen kijkt vind je er vast wel een deze vakantie: een perfecte klimboom. Die kan je helpen de wereld eens van een andere kant te bekijken. Misschien heb je wel eens gehoord van Zacheüs? Toen Jezus bij hem in de stad kwam wilde hij Hem graag zien. Hij was alleen nogal klein. Daarom klom hij in een hoge boom. Zo had hij goed uitzicht. Jezus zag hem en kwam zelfs bij hem eten.

5. Sterren aan de hemel: Als je een avond heeeel laat opblijft zie je ze aan de hemel twinkelen; de sterren. Heb je wel eens geprobeerd ze te tellen? In de Bijbel staat een verhaal dat gaat over Abraham. God vertelt hem op een met sterren gevulde nacht dat hij een grote familie zal krijgen. Er zullen zo veel mensen bij horen als de sterren aan de hemel. Wist je dat jij daar ook bij hoort?

6. De wind: De wind kan je niet echt zien. Maar je kan wel zien dat de wind dingen in beweging zet. De takken van een boom, bladeren, een vlag, een molen, laten je zien dat de wind er is door de beweging die ze maken. Zo kan je God ook niet echt zien, maar je kan wel zien dat Hij soms dingen in beweging zet. Misschien zet Hij ons soms ook wel in beweging en helpt Hij ons er te zijn voor de mensen om ons heen.

7. Vogels: Kan jij ze uit elkaar houden, al die mooie vogels? Soms hoor je ze al ’s ochtends vroeg als de zon opkomt. Jezus heeft weleens gezegd dat wij wel een voorbeeld kunnen nemen aan die vogels. Hij zegt dat we ons net als de vogels in het veld niet zo veel zorgen moeten maken om de dag van morgen. Zeker in deze vakantietijd is het fijn om vooral even te genieten van al het moois om ons heen.

8. De haan op de kerk: heb je hem wel eens zien staan, helemaal boven op de kerk? Hij kondigt trots de nieuwe dag aan. Niet alle kerken hebben een haan op de top, soms staat er een kruisje. Kijk maar eens goed of jij echt een haan kan vinden.

Afbeeldingen: Prentenbijbel, Marijke ten Cate en Pluk het jaar, Marjet de Jong, Marcel Jurriëns

Meike Hettinga

Artikelen in dit thema Thema: Klim omhoog! 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook