Thema: Klim omhoog! 2021

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over boven jezelf uitstijgen

De zomer is begonnen! Een heerlijke tijd om buiten te zijn, te spelen en te genieten. In de zomer ben je lekker vrij en hoef je niet naar school. Toch is het de ervaring van veel ouders dat hun kind na de vakantie is gegroeid, letterlijk én figuurlijk. Het ontspannen buiten zijn doet kinderen goed. Ze zijn weer een stapje omhoog geklommen. Vaak zijn ze na de vakantie wat zelfstandiger geworden, durven ze meer en zijn ze klaar voor een nieuw jaar op school.
In deze rubriek zochten we een aantal boeken uit waarin de hoofdpersonen boven zichzelf uit willen stijgen. Om de maan te pakken, bijvoorbeeld. Of om de wereld eens vanuit een ander perspectief te kunnen zien. We wensen je een heerlijke zomer toe!

Ik wil de maan

afbeelding mol

Mol ziet voor het eerst de maan. Wat is dat voor moois? denkt hij. Mol probeert de maan te pakken, maar hij is veel te hoog. Uiteindelijk klimt Mol in een boom en probeert zo naar de maan te reiken. cover mol maanMaar hij verliest zijn evenwicht en valt op de grond. En wat drijft daar in een regenplas? Is de maan ook naar beneden gevallen?

Een aansprekend prentenboek voor jonge kinderen over doorzetten én over accepteren dat niet alles binnen je bereik valt.

Jonathan Emmett, Ik wil de maan

 

 

  Hoger! Hoger!

cover hoger hoger

 

Een klein rupsje verlaat haar veilige plekje onder de grond en ontdekt een prachtige wereld. Om er nog meer van te kunnen zien, besluit ze om hoog in een paardenbloem te klimmen. Als ze eindelijk de top heeft bereikt, komt er een harde windvlaag. Het rupsje grijpt gauw een pluisje van de paardenbloem vast en zweeft weer terug naar de grond. illustratie hoger hogerDe volgende dag probeert ze het opnieuw. En dan gebeurt ze: het rupsje verandert en kan nu zo hoog vliegen als ze maar wil.

Een prachtig geïllustreerd prentenboek met een zachte sfeer.

Maria Trolle, Hoger! Hoger!

 

 

 Is het nog ver?

is het nog ver

 

Op een mistige dag besluit Leon om in een boom te klimmen. Hij is benieuwd hoe het daarboven is. Het is geen gemakkelijke tocht, maar onderweg krijgt hij hulp van verschillende dieren. Boven aangekomen klaart de hemel op en blijkt het uitzicht betoverend mooi.

Een ingetogen prentenboek bij het thema ‘de aanhouder wint’.

Ingrid Godon, Is het nog ver?

 

 

 

 

 

De steltenloper

illustratie steltenloperIn dit tekstloze prentenboek zien we hoe een man van de planken van zijn hutje metershoge stelten maakt. Daarmee reist hij de wereld over. cover steltenloperDe hoofdpersoon ontmoet op zijn reis allerlei interessante figuren: pinguins, indianen, zeemeerminnen.


Het grote formaat van het boek benadrukt de hoogte van de stelten en het landschap.
Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Mattias de Leeuw, De steltenloper

 

 

Boven op de berg

cover boven op de berg

 

Mevrouw Das maakt elke zondag een wandeling naar de top van de berg. Op een keer ontmoet ze kleine Kiki, die heel graag meegaat de berg op, ook al is ze een beetje bang.
Dat is een begin van een mooie vriendschap en er volgen nog veel wandelingen samen.
illustratie boven op de berg
Mevrouw Das leert Kiki om oog te krijgen voor andere dieren en voor kleine gelukjes, die je zomaar toevallen. Die wijsheid neemt Kiki met zich mee, als mevrouw Das te oud wordt om nog naar boven te klimmen.

Marianne Dubuc, Boven op de berg

 

 

Ruth hartog - Hoogendam

Artikelen in dit thema Thema: Klim omhoog! 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook