Soort na soort

Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Zoveel soorten!

Ga met je kinderen op pad en neem een klein schaartje mee en een koelkastdoosje. Ga je naar het bos, kijk dan gedurende 500 meter heel goed naar wat er allemaal langs de kant van het pad groeit of op het pad ligt. Knip van alle planten, grasjes, bodembedekkers, kruiden, struiken of bomen voorzichtig één klein blaadje of bloemetje af. Let erop dat ze allemaal verschillend zijn en vergelijk dus met wat er al in jullie doosje ligt. Doe dit met respect voor de natuur. 

Je kan ook in de berm langs een rustig weggetje op 4 vierkante meter alle verschillende plantjes/blaadjes proberen te vinden. Jij en je kinderen zullen verbaasd staan over hoeveel verschillende soorten er zijn!

KT soort na soort geheel1

Leg op een dienblad een placemat en versier de rand met glitterende steentjes. Leg dan alle de verschillende natuur-elementen die jullie gevonden hebben op het blad.
Zet in een van de hoeken evt. de onderzetter met de tekst 'Dank voor alles wat groeit en bloeit' * en zet er een waxinelichtje in een passend houdertje bij.

Kt soortnasoort detailonderzetter
We horen op dit moment veel over krimpende biodiversiteit en de invloed van teveel stikstof en te weinig regen op de natuur.

Maar met deze kijktafel willen we vooral benadrukken hoe bijzonder de schepping is en dat God soort na soort heeft geschapen.

Elk plantje, blaadje, bloemetje, denneappeltje of grasje heeft zijn eigen schoonheid.

Dat we daar dankbaar voor kunnen en mogen zijn en vol ontzag.
"Dank U wel, God, voor alles wat groeit en bloeit"

KT soortnasoort detail2De glinsterende steentjes omlijsten onze 'verzameling'. Met zo'n mooi randje symboliseer je als het ware de kostbaarheid van de natuur. Ze is 'goud' waard.

Misschien willen je kinderen ook wel weten hoe al die verschillende plantjes heten of van de bomen met die speciale blaadjes.

Er zijn handige apps die je daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld PictureThis of Plantnet.

*) De onderzetter vind je in het rode koffertje 'Beginnen maar!' of in de kaft van het Kijktafelboek. Meer weten over de kijktafel? Ga naar www.kijktafel.nl

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Soort na soort

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook