Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over ruimte geven

En nu mag jij! Een uitspraak die je veel hoort als kinderen samen aan het spelen zijn. Om fijn te kunnen spelen, moet je af en toe even een stapje terug doen en een ander de ruimte geven.
Soms is het ook nodig om het stokje door te geven, omdat je te oud wordt of het niet meer kunt. Dan mag een ander voor jou doen, wat jij altijd voor hem deed. Zo gaat het bijvoorbeeld bij Amos Muis, die iedere dag trouw de dieren uit de Zoo opzoekt. Als hij ziek is en niet kan komen, bezoeken de dieren hem en nemen ze zijn taak over. Misschien kunnen deze boeken je helpen om te ontdekken wanneer jij tegen een ander kunt zeggen: En nu mag jij!

Opvrolijkvogeltje

opvrolijkvogeltje cover

Opvrolijkvogeltje heeft een drukke dag. Alle dieren die zich triest, eenzaam of ongelukkig voelen, vrolijkt ze op. Als zij langs vliegt, leven de dieren weer op en komt er een lach op hun gezicht. Maar bij iedere ontmoeting verliest Opvrolijkvogeltje iets van haar vrolijke kleuren. opvrolijkvogeltje illustratieAls Opvrolijkvogeltje aan het eind van de dag naar haar nest vliegt, is ze moe en uitgeput. Maar gelukkig: in het nest wachten haar kleine Opvrolijkvogeltjes. Zij geven hun moeder haar kleuren terug.

Edward van den Vendel en Ingrid en Dieter Schubert, Opvrolijkvogeltje

 

 

 

De eendjes

eendjes harrie geelen


Kom, zeiden vanmorgen de eendjes ontroerd,

dat jongetje heeft ons zo dikwijls gevoerd,
we doen het nu anders, we draaien het om.
Nu gaan we het jongetje voeren. Kom!

Zo begint het gedicht ‘De eendjes’ van Annie M.G. Schmidt. Een vrolijk vers, waarin de rollen worden omgedraaid. Het jongetje krijgt van de eendjes een servet en wordt verwend met brood met jam en muisjes. Om de beurt geven ze hem een stukje brood, tot het op is:

Zo, zeiden de eendjes, nou heb je genoeg.
Kom jij eens ’n keer weer bij ons, ’s morgens vroeg?

Annie M.G. Schmidt, Beestenboel

 

Amos Muis blijft een dagje thuis

amos muis cover

Amos Muis is een oudere man, die houdt van gewoontes. Iedere dag neemt hij de bus naar de dierentuin, waar hij zijn vaste vrienden opzoekt: de olifant, de pinguïn, de schildpad, de neushoorn en de uil. Hij leest hen voor, speelt een partijtje schaak of neemt gewoon even de tijd om bij hen te zijn. Op een dag is Amos te ziek om naar zijn werk te gaan. De dieren missen hem en besluiten hem op te zoeken. Amos knapt zo op van hun bezoek, dat hij zich al veel beter voelt.

amos muisEen bescheiden en ingetogen verhaal over een bijzondere vriendschap.

Philip en Erin Stead, Amos Muis blijft een dagje thuis

 

 

Dit is voor jou

cover dit is voor jou

 

Een jongetje houdt erg van tekenen. Maar waar vindt hij een goede plek om dat te kunnen doen? Een vel papier is te klein en op straat lopen de mensen er gewoon overheen. Gelukkig ontmoet hij Anselmo, een kunstenaar die een eigen atelier heeft. Van hem krijgt de jongen alle ruimte om te tekenen en hij mag zelfs helpen met de muurschildering die Anselmo aan het maken is. Wanneer Anselmo het jongetje vertelt dat hij terug gaat naar zijn geboorteland, is de teleurstelling groot. Een deftige mevrouw koopt het huis van Anselmo. Als het jongetje verloren over straat loopt, roept de mevrouw hem. Het atelier is precies hetzelfde gebleven en Anselmo heeft het aan het jongetje geschonken.

illustratie dit is voor jouEen boek dat goed past bij ons thema, maar waarbij misschien wel even gewaarschuwd moet worden dat je als kind niet zomaar met iemand mee naar binnen kunt gaan.

Sanne te Loo, Dit is voor jou

 

 

Ha… een wipwap

ha een wipwap

 

Een olifant wil graag op de wipwap. Hij springt erop, maar wippen gaat niet in je eentje. Gelukkig, daar komt een pinguin. Hij springt aan de andere kant van de wip. Maar de olifant is zo zwaar en de pinguin zo licht, dat er van wippen geen sprake is. Eén voor één komen er dieren bij om de wip in beweging te brengen. Als het nijlpaard erbij komt, zijn ze precies even zwaar als de olifant, maar de wipwap wipt nog steeds niet. Er is nog één iemand nodig….ha een wipwap illustratie


Een vrolijk boek voor de allerkleinsten.

Susanne Strasser, Ha… een wipwap

 

 

Ruth Hartog - Hoogendam

 

 

Artikelen in dit thema En nu mag jij

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook