Wie is je familie?

Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Poster Verwanten

Misschien ben je geen kei in knutselen, maar wil je toch iets tastbaars maken om samen met je kind na te denken over familie en mensen die voelen als familie. Maak dan deze simpele Verwanten poster! Zielsverwanten wanten

Poster knutsel
We gaan namen opschrijven van mensen die échte familieleden, ‘(bloed-)verwanten’ van ons zijn en mensen met wie je je heel erg verbonden voelt, die ‘zielsverwanten’ van ons zijn. De wanten zijn natuurlijk een woordgrapje. Teken en versier de wanten en schrijf daaromheen de namen, via een gesprekje (‘Is opa-oma familie van je? En tante Leonie? En je buurmeisje Karen? Voelt Karen toch een beetje als familie? Dan kan haar naam wel bij de andere want staan, ze is een zielsverwant. Wie is nog meer verwant, vind je?'). Op de linker-want staat hier een boom/stamboom waaraan ook hartjes hangen, en op de rechter-want staan harten die elkaar vinden. Maar wil je het simpeler, een effen kleur verf met opgeplakt bontrandje kan ook, of ruitjes en bloemetjes, of een collage van stukjes tijdschrift… doe wat je leuk vindt! Nu heb je twee warme wanten als een omhelzing van mensen die van je houden!

Werkbeschrijving

NODIG
verwanten 1 poster nodigGroot vel papier, potloden, waterverf, penseel, water, schijfgerei.

Eventueel want-vorm uitgeknipt, als tekenhulp.

 

 

 

DOEN
1. Teken met potlood midden op het vel twee wanten, de duimen naar elkaar.
verwanten 2 getekend

 

 

 

 

 

 

 

2. Versier de wanten zoals je wil. Hier is de Verwanten-want links voorzien van een boom/stamboom, de Zielsverwanten-want rechts versierd met harten.

verwanten 3 tekeningverwanten 4 geschilderd
3. Schrijf de woorden VERWANTEN en ZIELSVERWANTEN erboven en zet overal willekeurige hulplijntjes.

verwanten 5 details

verwanten 6 woorden eindresultaat 

4. Neem een moment om samen namen op te schrijven. Nu zijn het twee extra warme wanten geworden.

5. Hang de verwantenposter laag op en houd een pen in de buurt, want er komen vast steeds meer namen bij!

EXTRA
- Je kunt een poster maken voor je huis/gezin, maar ook elk kind een eigen poster laten maken. Thuis of in een groep - in de kinderwoorddienst bijvoorbeeld.
- Idee: gebruik de nog niet ingevulde poster als placemat en maak van het invullen van de namen een momentje voor of na het eten, met daarna een gebed van Nelleke (Bidden voor je familie) als afsluiting?
- Stel jezelf/elkaar de vraag; waar zou je God willen opschrijven op de poster? (Is hij familie, bloedverwant, zielsverwant, of heeft God een eigen plekje op de poster? En zijn Zoon Jezus, die ons heeft geleerd hoe we echt familie kunnen zijn?)

2023 Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Wie is je familie?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook