Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over en voor kinderen in de knop

Voor jonge kinderen ligt de wereld open. Er valt zoveel te ontdekken. Maar ook in de kinderen zelf ligt veel te wachten om tot bloei te komen. Lees erover in deze mooie selectie voorlees- en prentenboeken.

Robin
robin binneninDe verhalen over Robin horen tot de mooiste voorleesverhalen over de binnenwereld van een jong kind. Robin woont in een dorp met zijn ouders, babyzusje Suze en knuffel Knor. Hij gaat naar school, speelt met vriendjes, soms gaan ze naar opa en oma in de stad. Tot zover weinig spectaculairs, maar het is prachtig beschreven wat zich allemaal in Robins fantasievolle hoofdje afspeelt, wat hij denkt, voelt, zich afvraagt, hoe hij speelt en fantaseert. Heel dichtbij kinderen geschreven, hartveroverend en tegelijk diepzinnig. Geschikt om voor te lezen, of zelf te lezen.

cover robin Dit boek is een verzamelboek, maar er zijn ook losse boekjes, bv. Robin en Knor, Robin en Suze, Robin en God.

Robin. Alle verhalen, Sjoerd Kuyper, illustraties Marije Tolman (4-6 jaar)

 

 

 

 

 

Tomte Tummetot 
Een klassieker die altijd mooi is om voor te lezen, in deze winterperiode, over uitzien naar de lente (momenteel in herdruk dus kijk in de bibliotheek).
tomte tummetotOver de huiskabouter Tomte, die midden in de winternacht zijn ronde doet op de boerderij in het bos, en alle dieren moed inspreekt. Dwergenwoorden fluistert hij hen toe: ‘Veel winters en veel zomers heb ik zien komen en gaan. Heb nog geduld! Spoedig zul je weer over de weiden en door het bos draven’. Astrid Lindgren baseerde dit boek op een gedicht, de taal is ritmisch met veel herhalingen, de prenten zijn prachtig. 

cover tomte tummetotOnlangs las ik het voor aan mijn kleinzoontje van bijna drie, die niet van stilzitten houdt, hij luisterde vol aandacht en toen ik het boek dichtsloeg zei hij : “Nog een keer!”

Tomte Tummetot, Astrid Lindgren, illustraties Harald Wiberg (alle leeftijden)

 

 

 

 

Dromer 
dromer binnenkantEen heel mooi geïllustreerd prentenboek over wat er dan toch bij jou ‘in de knop’ zit. Aron is met papa op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen wil worden, maar hij weet het nog niet. Papa vertelt hem dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die willen met hun handen aan de slag en worden bv. huizenbouwer of brandweerman.
cover dromerEn dan heb je….. Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden - alles verandert in een grote wonderlijke wereld. En dan heb je de Dromers.

Dromer, Mark Janssen (vanaf 5 jaar)

 

 

 


Het lelijke jonge eendje
 
cover lelijke jonge eendjeDit bekende sprookje maakt op kinderen van alle tijden diepe indruk. Over het thema dat met de tijd tot bloei zal komen wat bij jou in de knop zit. En dat die weg soms niet makkelijk is. Er bestaan veel prentenboeken van dit verhaal maar natuurlijk vind je het ook in een ouderwets sprookjesboek.

Het lelijke jonge eendje, Hans Christian Andersen (vanaf 6 jaar)

 

 

 

 

 

De jongen die van de wereld hield
jongen die van de wereld hield binnenkantStel dat je nog niet leefde, zou je geboren willen worden? Dit boek gaat over een mogelijk kind, Adem, dat heel graag wil leven. Hij krijgt een voorschot op zijn leven, om zijn ouders bij elkaar te brengen. Prachtig beschreven zijn de verrukkingen van het leven, alles wat er te voelen is, sneeuw, liefde, voor de eerste keer eten, maar ook de ontgoocheling, een vriend die je bedriegt.

cover jongen die van de wereld hieldDe jongen die van de wereld hield, Tjibbe Veldkamp, illustraties Mark Janssen (vanaf 9 jaar)

 

 

 

 

 

 

 

De Kerseboom staat weer in bloei 
Een prachtig prentenboek, alleen nog tweedehands verkrijgbaar, over hoe ontmoedigd en verdrietig mensen zijn na een oorlog, waarin zoveel verwoest en vernietigd is.
de kersenboom staat weer in bloei binnenkantTwee kinderen helpen een oude man, die probeert een kersenboom te redden, nu het een strenge winter wordt. Hoogtepunt van het boek is wat mij betreft de prent met één bloesempje aan de takken, voor de boom in bloei gaat. De mensen komen van heinde en ver naar de boom kijken, hij geeft nieuwe hoop.

de kersenboom 2 img 9204De Kerseboom staat weer in bloei, Daisako Ikeda en Brian Wildsmith (vanaf 9 jaar)

Omdat het boek niet meer nieuw verkrijgbaar is, vind je hier een link na een navertelling op onze site.

 

 

 

 

 

 

Over het leven van bomen bestaan veel mooi boeken.

Het begint met een zaadje
het begint met een zaadje achterkant
Mooi geïllustreerd informatief prentenboek op rijm over hoe een klein zaadje verandert in een dierenparadijs, met een mooie boodschap van leven en groei.

cover het begint met een zaadje omslagHet begint met een zaadje, Laura Knowles (vanaf 3 jaar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verborgen leven van bomen voor kinderen 
cover het verborgen leven van bomen peter wohlleben casperleBoswachter Peter Wohlleben vertelt de meest wonderlijke dingen over het leven van bomen. Om je samen met je kind over te verwonderen. Slapen bomen ‘s nachts? Kunnen ze met elkaar praten? En hoe werkt het Woud Wijde Web?

Het verborgen leven van bomen voor kinderen Peter Wohlleben (vanaf 6 jaar en voor alle leeftijden)

 

 

 

 

 

Ik wil je iets vertellen
cover ik wil je iets vertellenEen prentenboek om samen te lezen. Een boek dat kinderen de moed geeft om over een nare ervaring te vertellen. En dat ouders helpt dat nare niet uit de weg te gaan en daar op een goede manier op in te gaan. Met online handleiding. Een hoopvol boek dat ouders en kinderen helpt om ook door hele nare dingen heen te komen, zodat een kind ondanks zo’n ervaring tot bloei kan komen.

Ik wil je iets vertellen, Lotte Hendriks en Dolly Warhol, illustraties Patrick van Vliet (vanaf 3 jaar, maar ook voor oudere kinderen.)

 

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema In de knop

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook