Richt je radar

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Hoe weet jij wat God wil?

Als kind weet je meestal wat je ouders willen, want ze moedigen je aan en begrenzen je gedrag met duidelijke woorden en gebaren. Maar hoe werkt dat met God? Hoe weten we wat God wil?

De Bijbel leert dat God het soms heel duidelijk aangeeft. Denk aan de tien geboden en aan de roepingsverhalen van Abraham, Mozes en Maria.
Maar gewoonlijk spreekt God ons toe op een subtielere, indirecte wijze. Bijvoorbeeld wanneer God de farao benadert in een droom: dan moet Jozef de betekenis daarvan aan farao uitleggen (Genesis 41). En wanneer David overspel en moord pleegt, wijst God hem terecht via een verhaal dat verteld wordt door de profeet Natan (2 Samuël 12). Elia op zijn beurt pikt Gods aansporingen op via het suizen van een zachte bries (1 Koningen 19).

matthias stom christ and nicodemusWaar we vanuit kunnen gaan is dat God ons genoeg aanwijzingen zal geven om de juiste keuzes te maken. God heeft ons lief en wil dat we hierin slagen. Maar daarin slagen vergt ook iets van ons. Het vereist van ons dat we onze geestelijke antenne uitzetten om Gods signalen op te vangen.

Ontvankelijk worden voor God begint met het nadrukkelijke uitnodigen van God in je hart. Feitelijk zijn wij in ons eentje niet in staat om Gods wil te ontcijferen. Wij hebben de heilige Geest nodig om deze te doorgronden (Spreuken 2:6; 1 Korintiërs 12:10). Eenmaal binnen kan de Geest door ons en voor ons bidden (Romeinen 8:26) en ons steeds weer te hulp schieten. 

 

 

Waar zijn Gods aansporingen te vinden? Waar moeten we op letten?

Feitelijk zijn ze overal:
We vinden ze in de heilige Schrift natuurlijk (Johannes 8:31-31);
en in de leer en traditie van de Kerk, want Christus is het hoofd van de Kerk (Kolossenzen 1:18).
Verder vinden we richtingwijzers in de schepping (Romeinen 1:20);
en in het gezelschap van medegelovigen en mensen die ons lief hebben;
maar ook in onszelf, want God spreekt door
onze gevoelens (diepe vrede en vreugde kunnen tekens zijn dat we op het goede spoor zitten),
ons geweten,
onze levenservaring (wat heb ik door de jaren heen geleerd?),
en onze specifieke talenten en tekortkomingen (want God heeft ons precies zo gemaakt om een reden).

Tijdens deze onderscheiding is het een goed idee om je ogen steeds weer op Jezus te richten (in de Schrift, in de eucharistie, in gebed). Verlies ook het kruis niet uit het zicht! Want het kruis herinnert ons eraan dat we moeten sterven om te leven. Het grootste risico voor onze onderscheiding van Gods wil is dat we Gods wil vereenzelvigen met onze eigen bestaande voorkeuren en wensen. Als we verdwalen in onszelf dan komen we niet bij God uit!
En bij God is waar we willen zijn.
Zalig Pasen!

Tim Schilling

Afbeelding: Matthias Stom, Christus en Nicodemus

Artikelen in dit thema Richt je radar

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook