Thema: Winterwarmte delen 2022

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Winterwarmte in prentenboeken

De winter is bij uitstek het moment om je te warmen aan verhalen. Verhalen die je laten gloeien, die een vuurtje in je hart aansteken. Wij zochten een aantal hartverwarmende verhalen uit vol kou, sneeuw en ijs. Verhalen om voor te lezen bij het geknetter van het haardvuur, met een kop warme chocolademelk. Geniet ervan!

Samuel Rat en zijn vriendjes
cover samuel ratJantien Buisman schreef een aantal verhalen over een rat, een mol, een muis en een kikker. Het eerste verhaal is een prachtig voorbeeld van omdenken en past naadloos in deze tijd, waarin bezoek vaak niet door kan gaan. Samuel Rat stapt met het verkeerde been uit bed. Hij laat alles vallen, er is geen post, er is geen bezoek op komst en hij brandt zich aan de thee. Als het begint te sneeuwen, besluit hij naar buiten te gaan. Hij trekt een jas aan over zijn pyjama en geniet van de vlokken om hem heen. Hij vangt er eentje op met zijn tong en de pijn verdwijnt. Dan bedenkt Samuel dat hij dit allemaal niet had kunnen doen als er wel post was gekomen, of bezoek. Dan had hij binnen gezeten en niet lekker in zijn pyjama in zijn lievelingssneeuw rondgelopen. Samuel vult zijn dag met allemaal dingen die hij niet had kunnen doen als er bezoek was geweest. Als hij ’s avonds een vallende ster ziet, bedenkt hij dat hij niets meer te wensen heeft:

‘Ik heb een heerlijk ommetje gemaakt inde beste sneeuw, de laatste gevulde koek gegeten, mijn poten heerlijk opgewarmd in de soeppan, ongestoord de krant gelezen in mijn beste stoel met mijn lievelingskleren aan. Ik heb een heerlijk kliekje gegeten en de pan uitgelikt. Ik ben overdag in bed gekropen met een boek en er ligt een dik pak sneeuw van mijn favoriete kwaliteit. (..) Ik heb niets te wensen.’

Jantien Buisman, Samuel Rat en zijn vriendjes

Schaap met laarsjes
schaap met laarsjes cover 1Op een koude winteravond komt Wolf aan bij een eenzame boerderij. In de stal vindt hij Schaap. Eindelijk een lekker hapje, denkt Wolf. Om de andere dieren niet te alarmeren, lokt hij Schaap mee naar buiten. Opgetogen trekt Schaap zijn laarsjes aan en stapt op Wolfs slee. Samen glijden ze door de koude nacht.
illustratie schaap met laarsjesAls ze bij een donker meer zijn aangekomen, vindt Wolf dat de tijd gekomen is. Maar het naïeve Schaap denkt dat het enig eetbare, waar Wolf het over heeft, de vissen onder het ijs zijn. Vooruit, denkt Wolf, een vis als voorgercht, dat is niet gek. Maar dan zakt Wolf door het donkere ijs. Schaap kan hem nog net redden, sleept hem op de slee en brengt Wolf naar huis. Koorstig droomt Wolf over heerlijke schapenboutjes. Maar een vriend kun je toch niet opeten? Een warm verhaal over een onwaarschijnlijke vriendschap.

Maritgen Matter, Schaap met laarsjes

Winterdieren
illustratie winterdierenwinterdieren cover.jpgIn Winterdieren beschrijft Bibi Dumon Tak een aantal dieren die op de Noord- en de Zuidpool leven. Dieren die houden van ijskoude wind, van sneeuw en ijs. Met veel humor beschrijft ze de eigenaardigheden van elk dier: hoe houden ze zich staande in barre omstandigheden? De prachtige illustraties van Martijn van der Linden maken het boek af. Een boek om lekker te lezen bij de warme kachel.

Bibi Dumon Tak, Winterdieren

 

Kikker in de kou
cover kikker kouAls Kikker op een ochtend wakker wordt, merkt hij meteen dat er iets is veranderd in de wereld. Hij springt uit bed en loopt naar het raam. Alles is wit! Kikker rent naar buiten, de sneeuw in. Het is erg glad en voor hij het weet, glijdt hij zo van de oever naar beneden, op het ijs. Hoe moet ik me nu wassen, denkt Kikker geschrokken. Al zijn vriendjes genieten van het winterweer en proberen Kikker daarin mee te nemen, maar Kikker heeft het koud. Hij blijft thuis bij de warme kachel.

kikker in de kou illustratieAls al zijn hout op is, moet hij wel naar buiten om nieuw hout te zoeken. Maar alles ligt dik onder de sneeuw en Kikker kan niets vinden. Uitgeput dwaalt hij rond, totdat hij de weg kwijt is. Daar ligt hij nu: een zielige, naakte Kikker in de koude sneeuw. Gelukkig vinden zijn vriendjes hem net op tijd. Ze brengen hem thuis en zorgen goed voor hem. Kikker warmt zich aan de verhalen die Haas hem voorleest, aan de soep die Varkentje voor hem maakt en aan de warme sjaal die Eend voor hem breit. Zo gaat een lange winter voorbij, totdat eindelijk de lente aanbreekt.

Max Velthuijs, Kikker in de kou

Mannetje Jas
mannetje jas coverMannetje Jas heeft het altijd koud. In de herfst, in de winter, in de lente, en zelfs in de zomer. De hele dag zit hij naast zijn kachel te bibberen. Hij koopt de dikste jassen die hij kan vinden en laat van de warmste dekens nog eens een stapel jassen maken, die hij allemaal over elkaar aantrekt. Met al die jassen aan past Mannetje Jas niet meer in zijn huis. Zijn jassen zijn nu zijn huis geworden.

illustratie mannetje jasOp een dag komt er iemand langs die hem iets wil laten zien. Hij laadt Mannetje Jas op zijn wagen en brengt hem naar iemand die sprekend op hem lijkt: Vrouwtje Jas! De twee raken niet uitgepraat over elektrische dekens, warme thee en hete kachels. En terwijl ze zo kletsen, trekken ze jas na jas uit…

Via deze link kun je een voorleesfilmpje bekijken van dit verhaal. 

Sieb Posthuma, Mannetje Jas

Frederick 
cover frederickDit boek tipten we al vaker, maar past ook goed bij ons thema ‘Winterwarmte’. Alle veldmuizen zijn in de herfst druk bezig om genoeg wintervoorraad te verzamelen om de koude, lang winter te kunnen overleven. Iedereen helpt mee met het verzamelen van graan en beukennootjes. Iedereen, behalve Frederick. Die heeft zich afgezonderd en zit maar een beetje voor zich uit te staren.

illustratie frederickAls de andere muizen vragen waarom hij niet meehelpt, zegt Frederick dat hij andere dingen verzamelt: zonneschijn, kleuren en woorden. Daar begrijpen ze niets van, maar ze laten Frederick met rust.
Als de verzamelde wintervoorraad op is, maar de koude winter nog lang niet voorbij, blijkt de 'voorraad' van Frederick van levensbelang... Hij verwarmt de muizen met zijn woorden over kleur, zonneschijn, graan en beukennootjes.

Leo Lionni, Frederick

Artikelen in dit thema Thema: Winterwarmte delen 2022

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook