Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Wanneer wordt het Pasen?

Veertigdagentijd en Goede Week 2015

cover-2015-WanneerWordtHetPasen-1

Pasen is in onze streken een voorjaarsfeest. Na de doodse winter wordt het weer lente. De lentebolletjes staan in bloei. Er verschijnen blaadjes aan de bomen. Paaseieren en kuikentjes verkondigen het nieuwe leven dat ontluikt. Maar Pasen is op de eerste plaats het feest dat christenen vieren, wat weer teruggaat op het joodse Pesach. Dus de vraag 'Wanneer wordt het Pasen?' is ook een vraag naar ons geloof. 'Het wordt geen Pasen als het eerst geen Goede Vrijdag is geweest'.

Lente wordt het vanzelf, Pasen moet je 'doen'. Het lijdensverhaal van Jezus hoort erbij, de ontrouw van Petrus, je kunt er niet omheen. Als je dat beseft, wordt Pasen een ervaring van troost, vergiffenis, blijdschap. Je maakt mee dat niet het lijden en het kwaad het laatste woord hebben, maar God, die heer is over al het leven. Dat is blij nieuws om aan je kind mee te geven!

Met al onze tips, verhalen, gebeden, symbolen, kijktafels en verdiepende informatie kun je samen met je kinderen de Goede Week zinvol meebeleven. Pasen wordt dan tot een feest dat je echt van harte kunt vieren: leve het nieuwe Leven!

Palmzondag en Palmpaasstokken horen bij elkaar. Maak er een met je kinderen en breng hem naar iemand toe, zo wordt de paasvreugde overal gebracht.

Hang elke dag een passend symbool in de paastakken tijdens de Goede Week, mooi en zinvol. Ellie laat in een filmpje zien hoe je dat doet!

Nelleke Spiljard vond dit leuke voorleesverhaal over wanneer het Pasen wordt in het boek 'Leven met het jaar'

Een versje rond stil bezinnen voor in de Goede Week, gemaakt door Marjet de Jong.

Hangt het af van de datum? Van donker en licht in je leven? Word je er blij van? Verlost? Of ontmoet je Jezus? Tim Schilling gaat hier in zijn bijdrage dieper op in.

We vervolgen de kijktafelserie 'Steeds meer ruimte... in de zesde week, de Goede Week. Zo kunnen we de laatste week van Jezus leven op een bijzondere manier meebeleven.

Waar vind je de verhalen voor de Goede Week en Pasen? Mirjam Hartman neemt je mee naar de bijbelverhalen voor groot en klein.

De redactie geeft antwoord op acht vragen die je kinderen bij de Goede Week of Pasen kunnen stellen. En hopen dat ze jou helpen om zelf jouw antwoorden te kunnen geven.

'De kruisweg moet je niet bekijken, maar moet je bidden'. Het boek 'Pasen, stap voor stap' vertelt bijna op biddende wijze de kruisweg van Jezus aan kinderen.

'The Passion' of de pas uitgebrachte film 'Erbarme Dich' brengt het lijdensverhaal dichterbij het leven van nu. Als je in de gelegenheid bent, kijk naar de uitzending op televisie of ga hem in de bioscoop zien! 

De kruisweg bidden? In de kerk of thuis? Met of zonder kinderen? Ellie Keller put uit eigen ervaring. Met mini-viering voor thuis.

Mirjam Hartman legt je uit hoe je gewone eieren kunt omtoveren in paaseieren!

Marjet schreef een paas-sprookje op rijm over Kriek, de paashaan. Mediabedrijf Trideo maakte er een filmpje van en leest Roderick Vonhogen leest voor.

Word jij ook een vriend/in van Geloven thuis? We hebben je hard nodig om door te gaan.