Wanneer wordt het Pasen?

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Wanneer wordt het Pasen?

paasbrunch

“Wanneer wordt het Pasen?” Mijn kinderen stelden de vraag omdat ze wilden weten wanneer we naar Groningen gingen, voor het familieweekend en de Paasbrunch met alle neven en nichten. Goeie vraag, dacht ik, en één waarop je meerdere antwoorden kan geven.

Paasdatum
Voor hen was het vooral een verzoek om informatie. Pasen valt elk jaar op een andere datum: wanneer wordt het dít jaar Pasen? Dan is 5 april het juiste antwoord. (Voor de liefhebbers misschien fijn om te weten dat Pasen altijd gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Zo laat de Kerk weer zien dat hemel en aarde samengaan: het nieuwe begin in de natuur nodigt ons gelijk uit tot geestelijke vernieuwing.)

verrijzenis-icoon-Van donker naar licht
Maar dezelfde vraag kan ook dieper graven. Dan wordt Pasen in verband gebracht met het Paasverhaal als geheel en betekent het, “Wanneer precies breekt het moment van Gods victorie aan? Wanneer gaat het verhaal van het lijden en de dood van Jezus over in het verhaal van zijn opstanding?” Als Kerk markeren we deze overstap tijdens de Paaswake op Stille Zaterdag. Deze viering, die begint met een lichtritus, staat volledig in het teken van Christus’ verrijzenis. Aan de hand van de Bijbellezingen zien we steeds duidelijker hoe de lijdende mensheid (stervend aan de hand van zijn eigen zondigheid) zijn kampioen en Verlosser vindt in Jezus. Bij de verkondiging van zijn verrijzenis horen we voor het eerst in veertig dagen “Alleluja!” weer. We geven het paaslicht aan elkaar door, de lichten gaan aan en de klokken luiden. Het is Pasen!

En voor jou?
En toch kan het zinvol zijn om de vraag nog één keer te stellen, en nu met een persoonlijke lading. Wanneer wordt het eigenlijk voor jou Pasen?” Met andere woorden, wanneer wordt het Pasen in jouw leven en in jouw hart?

Vreugde?
Dit is misschien de belangrijkste vraag, want hoe definitief en betrouwbaar Gods reddende daad ook is, dat wil niet zeggen dat we meteen ingaan op zijn aanbod van liefde en leven. Tot zijn consternatie ziet Paus Franciscus dat zelfs veel christenen eruit zien alsof ze net teruggekomen zijn van een begrafenis. Waar is onze vreugde, vraag hij zich af. “Allen die zich laten redden door Christus worden bevrijd van de zonde, het verdriet, de innerlijke leegte, het isolement. Met Hem wordt de vreugde altijd geboren en herboren” (Evangelii gaudium, 1). Dus waarom dit gebrek aan vreugde? Kan het zijn dat mensen de verrezen Christus nog niet hebben ontmoet?

Verlosser?
Dat kan best, als je de nieuwe glossy Jezus! gelooft. Want daarin laat onderzoek zien dat maar twaalf procent van de Nederlanders in Jezus de Verlosser van zijn/haar leven ziet. Voor de meeste mensen is hij of een legende of een inspirerend voorbeeld uit het verleden. Maar ja, als Jezus louter een gewoon mens was – een profeet en niets meer – dan ligt hij gestorven in de grond en kun je geen relatie met hem hebben. En dan zijn Christus’ beloften aan ons leeg.

discipelen

 Persoonlijk ontmoeten?
“Maar zo is het niet!” zegt de apostel Paulus, “Christus is opgestaan uit de doden, als eersteling van hen die ontslapen zijn… Zoals allen sterven in Adam, zullen ook allen in Christus herleven.” Jezus zegt het ook: “Ik ben de opstanding en het leven. Wie in Mij gelooft mag dan wel sterven, toch zal hij leven” (Johannes 11, 25).

Paulus offerde – net als talloze andere leerlingen in zijn tijd en in de twintig eeuwen sindsdien - zijn eigen leven op. Niet ter verering van een dode profeet, maar in de naam en in de navolging van Gods Zoon, “het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene van heel de schepping” (Kolossenzen 1, 14-15).

Het wordt Pasen, met andere woorden, wanneer we de volheid van het leven vinden in Christus. Graag sluit ik af met deze boeiende uitdaging van de paus: “Ik nodig iedere christen uit, waar hij ook is en in welke situatie hij zich ook bevindt, vandaag nog zijn persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus te hernieuwen of minstens de beslissing te nemen zich door Hem te laten ontmoeten.” (Evangelii gaudium, 3).

Dat is pas Pasen!

TS

 

 

Artikelen in dit thema Wanneer wordt het Pasen?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook