Warmer worden

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Zomaar wham!

Vroeger luisterden wij naar 'Kinderen voor Kinderen' in de auto. Mijn dochter had een cd gekregen, en die liedjes vond haar broertje ook niet verkeerd. Zelf was ik er niet helemaal weg van, maar voor één liedje had ik wel een zwak. Dat heette ‘Vuur en vlam’, en ging over de eerste verliefdheid. Het was catchy, en in de tekst herkende ik iets uit mijn eigen jeugd. (De video was toen al gedateerd, maar voor de liefhebbers...)

In het refrein hoor je hoe de liefde ontstaat, zomaar, uit het niets!: ‘Zomaar wham, in vuur en vlam’.

Vertrekkend uit deze 'lage' invalshoek wil ik nu aandacht vragen voor één van de meest hoog gegrepen begrippen uit de theologie – namelijk het Pinkstergebeuren, met zijn afdaling van de heilige Geest op de apostelen (Handelingen 2). Want toen ging het ook zo, met een onverwacht vuurtje, dat het vuur van de liefde bleek te zijn. Graag uw geduld terwijl ik dit uitleg. Het zit namelijk zo...

pinksterhartGod is liefde, en God wil zijn liefde (Zichzelf dus) met ons delen (zie 1 Johannes 4,8-9). Dit is de boodschap van Jezus, bevestigd door heel zijn leven, zijn dood en zijn verrijzenis. Maar hier zit ook meteen het probleem. Vaak zit ons hart al helemaal vol. Het zit propvol met de eigen ambities en plannen, en lusten en lasten, en dus is er geen ruimte voor Jezus of Gods liefde. Sterker nog, soms hebben we dit helemaal niet door. We kunnen de deur niet opendoen voor God, want we weten niet eens dat hij dicht zit.

Om die deur open te krijgen, hebben we Gods hulp nodig, en met name de hulp van de heilige Geest, want de Geest is gespecialiseerd in dit soort zaken. Deze Helper (Johannes 14, 16-17) komt naar ons toe van de Vader en de Zoon. Hij schudt ons wakker en geeft ons moed. Door Hem worden we warm voor en warm van de liefde. Door de heilige Geest gaat de deur open en wordt Gods liefde uitgestort in ons hart (Romeinen 5, 5).

Zo ging het met Pinksteren, wat meteen ook de geboortedag van de Kerk is. De apostelen waren bij elkaar maar wisten niet hoe het verder moest, nu Jezus vertrokken was naar de hemel.

‘Plotseling kwam er uit de hemel een geraas alsof er een hevige wind opstak, en het vulde heel het huis waar ze waren. Er verschenen hun vurige tongen, die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten allen vol van heilige Geest...’ (Handelingen 2,2-4).

pinksteren---de-deur-uitDoor de komst van de Geest werden de apostelen ‘één van hart en ziel’ (Handelingen 4, 32) en begonnen ze Jezus na te doen (ze deelden alles met elkaar en werden dienstbaar aan anderen). Ze waren niet meer bang, want Gods liefde verdrijft de angst en vrees (1 Johannes 4, 18). Het boeiende was, ze konden veel meer doen dan ze ooit verwacht hadden. Ze deden wonderen met Gods liefde!

Wanneer je weet dat God van het houdt, dan kun je heel de wereld aan. Dat is de boodschap van Pinksteren.

TS

Artikelen in dit thema Warmer worden

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook