Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

De beschutting van het donker

Winter 2017

In deze wintermaanden is het vroeg donker. Deze duisternis kan geheimzinnig zijn of misschien spannend. Want midden in de nacht kan je zomaar ineens wakker worden, of juist heerlijk dromen. In de nacht, als het rustig en stil is, kan je soms ook de stem van God beter horen en verstaan. Het maanlicht tovert schaduwen tevoorschijn. De nachtdieren laten zich voorzichtig zien. Sommige dieren slapen echter in hun warme holletjes en worden de hele winter zelfs niet één keertje wakker. De winterse nacht inspireerde ons om aandacht te geven aan het zegenende donker. Want God schiep de dag én de nacht. Beiden zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden en hebben elkaar nodig. Na elke dag wordt het weer nacht en na elke nacht - daar kunnen we op vertrouwen - gloort altijd weer de hoop en het licht van de morgen. Ook als het bij ons van binnen donker is, is God ons nabij en behoedt ons.
Onze vaste rubrieken zijn gevuld met prachtige kijktafels, verrassende versjes, prentenboektips en (bijbel)verhalen, verdieping, persoonlijke ervaringen, gebedjes, zegeningen en knutseltips. Neem je je kinderen ook mee in het avontuur van het donker?

Ellie Keller maakte inspirerende voorbeelden voor een winterse kijktafel waarin donker op verschillende manieren de hoofdrol speelt. Maak er eentje na of geef er je eigen draai aan met spullen die je zelf in huis hebt!

Marjet de Jong maakte dit prachtige versje!

Bidden voor het slapen gaan, we vertrouwen ons toe aan Gods hoede. Met kleine gebedjes - als voorbeeld - die je helpen jullie avondritueel tot een 'schutse'  te maken.

Ruth Hartog tipt een aantal verrassende prentenboeken waarin het donker een positieve rol speelt, want het donker kan ook spannend, leuk of geheimzinnig zijn.

Enkele ervaringen uit het gezin van Nelleke Spiljard over de rust van het donker.

Maak een mysterieus bos vol met nachtdieren in een kijkdoos.

Prachtige, bijzondere bijbelverhalen zijn het, die zich in de nacht of in het donker afspelen. Schiep God niet het licht én het donker?

Het donker komt voort uit Gods hand en daarom - ook in bijbels perspectief - iets om blij mee te zijn. Tim Schilling neemt ons mee in het christelijk denken over het duister.

Er zijn zoveel beelden van God die iets vertellen van wie Hij voor ons wil zijn. Het beeld van de nacht is er ook een!

Een versje gemaakt door Marjet de Jong over slapen als een egeltje in de holte van de nacht.

De nieuwe Disney-Pixar film 'Vaiana' is een echte aanrader.

Maak van bidden voor het slapen gaan een dagelijks vertrouwd ritueel. Gebedenboekjes kunnen daarbij ook een prima hulp zijn. We tippen er drie.

Iedereen die zelf een beperking heeft, weet hoe moeilijk het soms is om het leven positief te zien. Nicola Slee zocht naar zegenende woorden voor twee visueel beperkten.

Een prachtige zegenbede over de innerlijke duisternis binnen in de moederschoot

Een versje van Bette Westera over kijken naar de sterren.