Omhoog vallen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Ontdek de christelijke laag in Disney-films


frozenHoewel het een commercieel bedrijf is, zit er vaak een religieuze laag in de tekenfilms van Walt Disney.

De ouder die goed oplet kan hier gebruik van maken in de geloofsopvoeding. Om te laten zien hoe dit kan, geeft Tim Schilling, redactielid van Geloven thuis en medewerker van het Centrum voor Parochiespiritualiteit, een workshop.

Aanknopingspunten voor een geloofsgesprek
Het idee achter deze workshop is eenvoudig. Veel ouders of opvoeders willen iets van hun geloof doorgeven aan hun kinderen, maar dan liefst op een luchtige en natuurlijke wijze. De vraag is, hoe doe je dat? Aan de hand van scènes uit verschillende Disney-films -  Frozen, De kleine Zeemeermin, Up en Poncahontas -  wil ik laten zien dat aanknopingspunten voor een geloofsgesprek overal te vinden zijn. In dit geval hebben we het over animatiefilms, maar eigenlijk kun je tekens van Gods aanwezigheid ook vinden in de natuur, in ons omgaan met anderen, en ja, in allerlei culturele producten.
Doel van de workshop is om geloofsopvoeders bewuster van te maken van zulke "zaden van het Woord" in hun eigen omgeving, en om tips aan te reiken voor hoe ze aan de hand ervan geloof ter sprake kunnen brengen met kinderen.

Opzet
De workshop duurt anderhalf uur. Vier keer laat ik een fragment zien uit een film en op basis daarvan gaan we in gesprek met elkaar. De bijeenkomst kan plaatsvinden in een parochie- of schoolzaal, of bij iemand thuis. Een beperkte vergoeding wordt gevraagd voor het geven van deze workshop (afhankelijk van de grootte en middelen van de groep). Normaal gesproken hanteert het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) een tarief van € 75 per dagdeel plus de reiskosten, die de workshopbegeleider moet maken. Mocht u hierover vragen hebben, neemt u dan contact met mij op.

Wilt u deze workshop meemaken?
Op dinsdagavond 19 januari 2016 wordt de workshop gegeven in de tuinzaal van Klooster Brakkenstein, Heijendaalseweg 300, te Nijmegen. Aanvang van de avond: 20 uur, vanaf 19.30 uur is er inloop met koffie en thee. Bijdrage voor de avond: € 5. Belangstelling/opgave voor deze workshop?  Neem dan contact op met Tim: timschilling.cps@kloosterbrakkenstein.nl.

Workshop op andere locatie?
Voor meer informatie of om een afspraak te maken voor het geven van deze workshop rond Disneyfilms op een andere locatie, neem dan ook contact op met mij: timschilling.cps@kloosterbrakkenstein.nl ; tel 024 - 34558029

TS

 

 

Artikelen in dit thema Omhoog vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook