Binnen en buiten de lijntjes

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken bij het zomerthema

 

plaatje joke van leeuwen

Met een paar simpele lijnen kun je fascinerende dingen doen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het begin van het boek Iep! van Joke van Leeuwen:

Ook in Paultje en het paarse krijtje wordt met behulp van een paar lijnen een hele wereld tevoorschijn geroepen. Maar lijnen kunnen ook grenzen aangeven en onderscheid maken tussen hier en daar, tussen wij en zij. Durf jij die grenzen te doorbreken en de ontmoeting aan te gaan? Deze prentenboeken dagen je uit om je grenzen te verleggen, je angst voor het onbekende te overwinnen en nieuwe werelden te ontdekken.

cover paultjePaultje en het paarse krijtje
Op een avond besluit Paultje om een wandeling in de maneschijn te maken. Omdat er geen maan is, tekent Paultje er een met zijn paarse krijtje. Ook tekent hij de weg waarop hij kan wandelen. Zo gaat Paultje op pad.
Als hij in het water valt dat hij zelf getekend heeft, maakt hij er gauw een bootje bij. Zo wandelt Paultje tot de nacht, totdat hij moe is en naar huis verlangt. Maar waar is zijn huis ook alweer?

Dit klassieke kinderboek is een ode aan de verbeelding. Slechts een paars krijtje is voldoende om grote avonturen te beleven.
Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.
Crockett Johnson, Paultje en het paarse krijtje

cover misschien wisten zij allesDe eekhoorn
Op een dag trok de eekhoorn een streep in het zand bij de oever van de rivier. Tot hier en niet verder, zei hij tegen zichzelf. Nu weet ik tenminste waar ik aan toe ben, dacht de eekhoorn. Maar dan hoort hij vanaf de andere kant van de streep de krekel roepen: Eekhoorn, kom eens hier! Als de eekhoorn aarzelt, zegt de krekel: Dan eet ik het zelf maar op. Vlug veegt de eekhoorn de streep uit met zijn staart. “Misschien is het wel helemaal niet zo goed om te weten waar je aan toe bent", dacht hij.

Dit filosofische verhaal stemt tot nadenken. Welke beperkingen leggen wij onszelf misschien op, waardoor we veel moois missen? Is het fijn om te weten waar je aan toe bent? En wie bepaalt eigenlijk tot hoever je mag gaan? Voor kinderen vanaf een jaar of tien, die graag nadenken over zichzelf en over het leven.
Uit: Toon Tellegen, Misschien wisten ze alles

tot hier en niet verder coverTot hier en niet verder!
Er was eens een generaal, die een held wilde worden. De makkelijkste manier om een held te worden, dacht hij, is om een rol te spelen in een boek. Dan hoef je verder niets bijzonders of gevaarlijks te doen. Als de rechterbladzijde van het boek leeg blijft, kan hij op elk moment het verhaal binnenstappen. Daarom geeft de generaal een bevel: Tot hier en niet verder! Een soldaat ziet erop toe dat niemand de grens tussen de linker en de rechterbladzijde oversteekt. Maar het wordt steeds drukker op de linkerpagina en opeens stuitert er een bal de rechterbladzijde op…
Een humoristisch verhaal met opvallende viltstifttekeningen.
Isabel Minhos Martins, Tot hier en niet verder!

cover de muis en de muurDe muis en de muur
Om het dorp van Muis staat een grote, rode muur. Niemand weet hoe die muur er is gekomen, maar wél dat het achter de muur eng en gevaarlijk is. Kleine Muis is nieuwsgierig. Ze wordt meegenomen door een blauw vogeltje, dat haar laat zien hoe prachtig het is achter de muur.
Dit prentenboek stelt de geïsoleerdheid aan de kaak die mensen voor zichzelf of anderen vaak creëren. "Bange ogen durven niet te kijken", stelt de vogel vast. Nieuwsgierige ogen echter kijken dwars door muren heen.
Britta Teckentrup, De muis en de muur


afrika achter het hek coverAfrika achter het hek
“Wij woonden in een huis. De buren hadden hetzelfde huis als het onze en hun buren ook, en hun buren ook. En dat nog vier keer”.
In deze keurige wijk komt een familie wonen uit Kameroen. Op een regenachtige dag breekt Désirée het schuurtje in haar tuin af en bouwt er een lemen hut.
Misprijzend kijken de buren toe.
Alleen het buurjongetje, de hoofdpersoon van dit boek, brengt haar af en toe een kopje thee. Als de hut af is, nodigt ze hem uit en vertelt ze hem waarom ze dit huisje gebouwd heeft.

Bart Moeyaert, Afrika achter het hek (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Binnen en buiten de lijntjes

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook