Boodschappers van Licht

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Engelen: boodschappers van licht

wonderful lifeIn de filmklassieker It’s a Wonderful Life staat de engel Clarence familieman George Bailey bij wanneer hij de weg kwijt is in zijn leven. Hoewel komisch (maar ook ontroerend) gebracht, geeft de film ook goed aan hoe engelen in Gods heilsplan functioneren. Ze brengen verlichting, wijzen ons de weg, en staan ons bij in moeilijke tijden.

Engelen in de Bijbel
In de Bijbel zijn engelen geen marginale figuren. Integendeel, ze zijn zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament volop aanwezig. Ze bewaken de levensboom in de tuin van Eden; beschermen Lot; redden Hagar en haar kind; houden Abrahams hand tegen; leiden het volk van God en staan de profeten bij. Ze kondigen de geboortes van Johannes de Doper en van Jezus aan; dienen Jezus in de woestijn; sterken Hem in zijn doodsangst en bevrijden apostelen uit de gevangenis.

Advent
Inzoomen op de adventsverhalen geeft meer inzicht in hoe engelen bemiddelen tussen God en mens. Wanneer de engel Gabriël bij Maria komt (Lucas 1:26-38) om de geboorte van Jezus aan te kondigen, hoeft ze hier niet van te schrikken, moest ze weten, hoe bijzonder de situatie ook was. Nee, maakt Gabriël duidelijk, God wil door de engel genade brengen, en voor God is niets onmogelijk!

toros roslin josephs dream walters w53917r detail aHet bezoek van de engel aan Jozef komt terwijl hij onrustig slaapt (Matteüs 1:18-25). Hij weet niet wat hij moet doen. Jozefs verloofde, Maria, is zwanger, terwijl hij zeker weet dat hijzelf niet de vader is. De engel openbaart aan Jozef Gods wil en geeft hem de moed om door te gaan in de relatie waar hij ontzeker over is geworden.

In de beide gevallen zien we dat Gods plannen niet te bevatten zijn tenzij God zelf hen wil ontsluieren. We leren ook dat God ons in staat stelt om met zijn plannen mee te werken.

Soms houdt deze medewerking vooral in dat we Gods goedheid aanschouwen en vereren. Dat doen de herders op hun beurt (Lucas 2:8-20). Eerst schrikken ze hevig van de komst van de engel. Maar daarna verheugen ze zich op de boodschap van grote vreugde voor het hele volk: “Vandaag is uw Redder geboren; Hij is de Messias, de Heer.” Ze doen dan mee met de leger engelen die God verheerlijken en loven.

Dit laatste doen we ook wanneer we eucharistie vieren, want de liturgie sluit aan bij wat in de hemel gaande is. Eucharistisch gebed IV luidt: “Gij hebt al het geschapene met zegening verzadigd en uw talloze schepselen gelukkig gemaakt met de glans van uw licht. Daarom staat rond U een schare van engelen die niemand tellen kan, uw dienaren, die het gelaat van uw glorie zien en U ononderbroken lofzingen, dag en nacht. In hun koor willen ook wij onze stem doen horen…”

Zelf ben ik nooit door een engel bezocht. Of ben ik dat toch wel? Volgens de Bijbel is het goed mogelijk dat je engelen onthaalt zonder dat je het weet (Hebreeën 13:2). Wat ik zeker weet is dat ik heel veel boodschappers van Gods licht ben tegengekomen. In deze Advent en Kersttijd mogen we allemaal Gods licht zien. Gabriël, Rafaël, alle engelen van God: bid voor ons!

Tim Schilling

Artikelen in dit thema Boodschappers van Licht

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook