Boodschappers van Licht

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Lichtbrengers in de Bijbel

In de Bijbel zijn heel wat boodschappers van Licht te vinden. Ze vertellen over de geboorte van Jezus, of over andere lichtbrengers. En dat zou je ook zomaar zelf kunnen zijn.

De engel Gabriël

lichtdragers annunciatie Het bezoek van de engel Gabriël aan Maria kan je in bijna iedere kinderbijbel vinden. Voor deze keer hebben we er een speciaal Engelenboek bij gepakt. Op een beeldende manier wordt in dit boek het bezoek van de engel verteld. Je voelt het warme briesje en het lentezonnetje als je het verhaal vertelt. Zo word je er als ouder meteen even aan herinnerd dat we het feest van de aankondiging van de geboorte van Jezus vieren op 25 maart, aan het begin van de lente. Ook het feit dat Maria verloofd was wordt impliciet verteld: Maria zit te dromen van de bruiloft als de engel bij haar komt. De tekeningen zijn eenvoudig mooi, zonder afleidende details. Natuurlijk vind je in dit boek ook de geboorte van Jezus. Ook staan er een paar gebedjes in uit de traditie over de engelen die ons helpen en bewaren. Een mooi boek.

cover engelenEngelen, Verhalen uit de Bijbel, Mary Joslin met illustraties van Elena Temporin.

 

 

 

 

 

 

 

Jozef droomt

lichtdragers jozef 'Jozef snapte er niets van. Hij voelde zich buitengesloten en dacht: "Dat is iets tussen Maria en God. Daar heb ik niets mee te maken. Ik ben al weg…” ' Het verhaal over de engel Gabriël staat in het Evangelie van Lucas. Het verhaal over de droom van Jozef lees je in het Evangelie van Matteüs. De meeste kinderbijbels kiezen voor de Lucasversie als ze het geboorteverhaal van Jezus vertellen. Met een paar woorden heeft Greet Brokerhof het ene en het andere verhaal aan elkaar gesmeed. "Jij hebt ook een taak," zo verzekert de engel Jozef als hij ligt te slapen. Op de prent bij het verhaal zie je Jozef tot rust komen in het heldere schijnsel van de lichtende engelen.

cover jezus wordt geborenJezus wordt geboren, Greet Brokerhof-van der Waa met illustraties van Dieter Konsek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Boodschappers van licht in een donkere nacht

lichtdragers herders Talrijk zijn ze, de kinderboeken over Kerst. En nergens ontbreken de engelen die de herders vertellen dat Jezus is geboren. In het prentenboek van Jane Ray zijn deze boodschappers prachtig, kleurrijk, beweeglijk en voorzien van gouden instrumenten. Je kan niet anders dan blij worden van de geboorte van het Kind. cover het kind in de kribbe

Het kind in de kribbe, Jane Ray

 

 

 

 

 


Een boodschap van geluk

Op eerste Kerstdag lezen we uit de profeet Jesaja. (52,7-10) We horen van de profeet hoe er een boodschapper over de bergen komt gesneld met goed nieuws. Er staat: ‘De mensen worden blij als over de bergen de voeten van de vreugdebode naderen, die komt zeggen dat het vrede is, die goed nieuws heeft en aankondigt dat alles goed komt omdat God over zijn volk regeert. Luister maar! De wachters bij de poorten beginnen te roepen, te juichen, want ze durven weer te geloven dat God bij de mensen terugkomt. Juich, jullie allemaal, op de puinhopen van Jeruzalem. Want God heeft zijn volk getroost, Hij heeft Jeruzalem weer een vrije stad gemaakt. God heeft laten zien dat God de baas is aan de hele wereld. En overal op aarde hebben mensen gezien hoe God alles weer heel maakt. lichtdragers samenleesbijbelDe vreugde spat ervan af als je door de wat moeilijke taal heen kunt lezen. In een kinderbijbel vind je deze tekst niet terug, hij is moeilijk voor kinderen. Wel kan je in de Samenleesbijbel rond deze tekst allerlei opdrachten vinden die een verbinding leggen tussen de teksten van Jesaja en de komst van Jezus, zoals Christenen dat in de loop van de traditie hebben gedaan. Met oudere kinderen is dat heel goed te doen.

cover samenleesbijbelSamenleesbijbel, NBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Abraham en Hagar

Trots als een pauw loopt Hagar rond. Ze is zwanger. Zwanger van Abraham. En dat terwijl het Sara maar niet lukt om een kind te krijgen met haar man. Ja, Hagar is wel blij. lichtdragers hagar Maar Sara is helemaal niet zo verheugd. Hoewel het haar idee was dat Abraham bij Hagar een kind zou verwekken heeft ze nu spijt. Ze is jaloers. En Hagar is ook niet meer zo gedienstig als ze was voor ze zwanger werd. Sara klaagt. ‘Het is jouw slavin,’ zegt Abraham een beetje laf. ‘Je kan met haar doen wat je wilt.’ Dus maakt Sara het leven van Hagar extra zwaar. Het wordt zo erg dat Hagar vlucht, pardoes de woestijn in. Dan moet je wel heel radeloos zijn, want de woestijn is gevaarlijk. Als ze uiteindelijk uitgeput neerzakt krijgt ze bezoek van een engel. Deze boodschapper vertelt haar dat God haar gezien heeft en haar zal beschermen. En hij stuurt Hagar ook terug, terug naar Abraham en Sara. Maar nu kan Hagar het aan, al dat getreiter, want ze weet dat ze geliefd wordt door God. Nico Ter Linden vertelt dit verhaal met de ‘broodnodige uitleg’ erbij zoals de tekst op de achterkant van het boek ook al aangeeft. En daarmee is het een zeer geschikte kinderbijbel voor de doordenkers onder onze kinderen.

cover het land onder de regenboogHet land onder de regenboog, Verhalen uit het Oude Testament (1), Nico ter Linden met illustraties van Ceseli Josephus Jitta.

 

 

 

 

 

 

 

 


Je hebt geen lamp, je bent een lamp

lichtdragers jij bent de lampJe zou er zo overheen lezen, over die korte uitspraken van Jezus waar geen verhaal omheen verteld is. Ze komen meestal ook niet in kinderbijbels terecht, want kinderbijbels willen vooral verhalen vertellen. Karel Eykman heeft dat opgelost door verhalen te vertellen bij de uitspraken van Jezus. Zo zegt Jezus in de Bergrede: ‘Jullie zijn het licht der wereld.’ Dat is best bijzonder. We zijn niet afhankelijk van andere boodschappers van licht, we zijn zelf het licht der wereld. Durven we dat? Durven we te schijnen in het donker? In een herkenbaar verhaal laat Karel Eykman zien hoe je dat op een gewone middelbare school waar zou kunnen maken.

cover karel eykman

 

Vrij als de vogels, de Bergrede voor nu, Karel Eykman met illustraties van Margreet de Heer.

 

 


 

‘Ik ben het licht der wereld’

veranderin tabor schitterende bijbelverhalen img 9682In het Evangelie van Johannes is de tegenstelling tussen donker en licht een belangrijk thema. Het begint al in de proloog, waar Johannes poëtisch verhaalt dat het licht (Jezus) naar de wereld kwam, maar de duisternis het licht niet heeft aangenomen. Iets verder vertelt hij over Johannes de Doper die getuigt dat het licht in aantocht is en als Jezus zelf het woord neemt horen we Hem zeggen: ‘Ik ben het licht der wereld.’ Jezus is bij uitstek de brenger van het licht naar deze wereld. In het verhaal over de verheerlijking op de berg wordt dit aanschouwelijk verteld. Je kan dat verhaal vinden in de kinderbijbel Schitterende Bijbelverhalen om voor te lezen.

cover schitterende bijbelverhalen Schitterende Bijbelverhalen om voor te lezen, Marie-Hélène Delval en Ulises Wensell.

 

Wies Sarot

Artikelen in dit thema Boodschappers van Licht

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook