Mensen van de kerk

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Verjaardagen vieren met een gouden randje

kikker is jarig

geschenk
Kinderen zijn een geschenk. Op menig geboortekaartje is iets van dit gevoel verwoord. Woorden als wonder, blij, dankbaar, lang verwacht, bijzonder, sprakeloos, ons toevertrouwd of ontroerd staan er niet voor niets.

emma pasgeboren

eerste verjaardag
Als je zoon of dochter dan één jaar wordt, en je kijkt in het fotoboek naar de foto"s van rond de geboorte, dan komt dit besef vaak weer naar boven.
Wat was ze/hij toch klein, wat waren we blij, wat maakten we ons zorgen bij de eerste verkoudheid, of als het huilen maar niet ophield. Wat waren we onhandig bij het verschonen en wat waren we bang dat we de baby pijn zouden doen als we die kleine truitjes aan moesten krijgen! Maar inmiddels loopt je kindje bijna los, eet heuse boterhammen met smeerkaas en zegt zijn eerste woordjes, begrijpt precies wat je bedoelt, speelt eindeloos kieke-boe-spelletjes, luistert als je voorleest, wijst dingen aan en spettert al zijn eten de kamer door als het iets niet lust.
Soms is je kind al ernstig ziek geweest, of had het een moeizame start in de couveuse, maar nu gaat het goed. Reden tot dankbaarheid. Toch, het eerste kaarsje op de verjaardagstaart en de slingers, zijn er meer voor jezelf dan voor je kindje, want dat weet nog niet echt wat verjaardag-vieren betekent. Toch is het goed om voor deze eerste verjaardag te bedenken hoe jullie in je gezin de verjaardagen willen vieren. Want op deze of de volgende verjaardag worden jullie gezinstradities geboren.

kikker is jarig op versierde stoel toegezongen

het ontstaan van een traditie
Hoe wil je het vieren? Cadeautjes op bed of bij het ontbijt of pas als de visite komt? Hoeveel geld wil en kun je eraan besteden? Alleen verantwoord en duurzaam speelgoed of mogen eendagsvliegen, die o, zo leuk zijn, maar wel snel kapot, ook? Veel prentenboeken of haal je die wel bij de bibliotheek? Welke verjaardagsliederen ga je zingen, versierde stoel, slingers of ballonnen in de woonkamer? Ook de kinderkamer versieren? Samen versieren of juist als verrassing? Feesthoedjes? Kaarsje op de taart? Zeg je daar nog iets bij? Een speciaal gebed of voelt dat vreemd?

vieren met alles erop en eraan
Een verjaardag is ook zo"n dag waarbij alle kenmerken van vieren zichtbaar zijn: de vaste dag, de kleine en grote rituelen, het oplichten van het gewone leven, het terug-en vooruitkijken en het samen zijn horen er allemaal bij. Voor jullie als gezin de taak om deze aspecten een eigen kleur te geven.
Iets wat daar bij kan horen, is dat je op een verjaardag ook aandacht besteedt aan het feit, dat niet alleen jullie blij zijn, dat jullie zoon of dochter al één of meerdere jaren deel uit maakt van jullie gezin, maar dat ook God blij is met haar of zijn leven. God zegt als het ware op iedere verjaardag dat “het goed was”. Het kan bijna niet mooier om ook de hemelse vader van je kind bij dit feest te betrekken.

verjaardagszegen

wat past bij jullie?
Het voelt niet geforceerd, als je gebruik maakt van de volgende tips:
Kies het moment wat je het beste past, bijv. bij het ontbijt als jullie als gezin samen zijn of bij het aansteken van de kaarsjes op de taart waarbij ook het bezoek aanwezig is, het avondeten of bij het naar bed gaan aan het einde van de verjaardag.

bidden op de groei
Steek bij elke verjaardag zoveel kaarsjes/waxinelichtjes aan als het kind oud wordt. Vertel bij het eerste kaarsje hoe blij jullie waren met de geboorte van jullie zoon of dochter, zeg iets over de betekenis van zijn/haar naam, noem enkele karakteristieke gebeurtenissen uit het eerste levensjaar en eindig bijvoorbeeld met : God, wij willen ook U bedanken voor de komst van (naam) in ons gezin. Hij/zij is een zoon/dochter om trots op te zijn/waar we blij mee zijn of “Dank U wel God voor dit (1e, 2e, 3e... jaar) van onze bijzondere (naam kind)”.
Het tweede jaar herhaal je bij het eerste kaarsje, wat je op die eerste verjaardag gezegd hebt en vult het verhaal aan met enkele bijzondere gebeurtenissen uit het tweede jaar.
De tekst van de verjaardagszegen, die je vindt op één van de gebedskaarten uit het tweede koffertje, zou hierbij een prachtige afsluiting zijn!

lichtjes
Bij Blokker zijn gekleurde waxine-lichtjes te koop met de getallen van 1 t/m 9. Deze zijn voor dit kleine, mooie ritueel heel bruikbaar (zeker als je ze bewaart en volgend jaar weer te voorschijn haalt).

5 lichtjes verjaardag

verjaardags-zegen
De kaart met de verjaardagszegen vind je in het koffertje “Ga je mee?”. Je kunt deze kaart samen met bijvoorbeeld een opgeblazen ballon of een nep-gebakje op de verjaardag een plaats geven op de kijktafel, als je deze hebt staan.
Je kunt een kleine opstelling maken speciaal voor de verjaardag. Je kunt daarvoor ook de blanco gebedskaart uit het koffertje "Beginnen maar!" gebruiken. Plak hierop een zelfgemaakt kort gebed Samen met wat feest-spulletjes die je bij de Hema of Xenos koopt is een verjaardags-kijktafeltje zo gemaakt.
Geef in je gebed aan waarom juist dit kind zo speciaal, bijzonder is: denk aan eigenschappen en talenten.

verjaardag lege gebedskaart

kijktafeltje
Een dergelijk mini-kijktafeltje zou ieder jaar een vaste plaats op de verjaardags-eettafel kunnen krijgen. Zo laat je op simpele wijze zien dat God ook op verjaardagen een plaats heeft in jullie (gezins)leven!

EK

de illustraties zijn o.a. foto"s van bladzijden uit het prentenboek van Max Velthuijs, Kikker en een heel bijzondere dag

Artikelen in dit thema Mensen van de kerk

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook