Header vuur

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook

Een mantel beschermt, beschut. Je voelt je er veilig in en misschien kan je er wel onder schuilen als het regent, of erger kwaad je treft.
In de geloofstraditie kennen we de mantel van Gods liefde en de schutsmantel van Maria. Het hemelgewelf vol sterren behoedt de aarde en wie erop wonen als een mantel. Zou de mantel van Sint Maarten op onderstaand plaatje daarom een voering hebben die op een sterrenhemel lijkt?

Detail kijktafel Sint Maarten /afbeelding

In deze editie 'Als een mantel...' staat de mantel/jas centraal: beeld van identiteit, bescherming en toevluchtsoord. Maar ook symbool van zorg en delen. We hopen dat onze site je ook deze maand weer volop inspiratie biedt om in je gezin over dit thema te praten, het zichtbaar te maken, er rond te bidden en over voor te lezen! Onderaan vind je de verwijzingen naar alle rubrieken.

St. Nicolaas

Het feest van Sint Maarten (11 november) is ondenkbaar zonder het verhaal van de mantel, die hij deelde met een bedelaar. En Sint Nicolaas, die al eeuwen lang gekleed gaat in zijn rode bisschopsmantel, zou Sinterklaas niet zijn als hij ineens een blauw jack aanhad.

jas is te klein

Het wordt kouder en het is tijd om je warme winterjas tevoorschijn te halen. Zit hij nog wel lekker? Past die mooie jas van vorig jaar nog wel? Wat gebeurt er met die oude jas als je een nieuwe krijgt? Misschien brengt mama hem wel naar Emmaus, opgericht door Abbé Pierre. Wist je dat die altijd een zwarte mantel droeg vol met zakken, zodat hij voldoende brood kon meedragen voor de zwervers van Parijs?

Geloven Thuis nu ook op facebook
Zoals je hiernaast ziet kan je je ervaringen met thuis geloven vanaf nu delen via Facebook. Zo krijgen je medegelovers een gezicht en kunnen we elkaar steunen, glimlachen naar aanleiding van een geplaatste anekdote, vragen stellen, ons geloof delen en elkaar inspireren. Zet deze pagina bij je Facebook-favorieten en licht - als je dat wilt - jouw eigen netwerk in over deze community. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugde!
Kijktafels in herfstsfeer over bijvoorbeeld een winterjas, de mantel van Sint Maarten of Sinterklaas. Allemaal belichten ze een bepaald aspect, zoals bescherming, delen of identiteit. We hopen dat je er eentje namaakt en samen met je kinderen beleeft.
Stap voor stap kan je zien hoe je heel eenvoudig van blauw papier een hemelse mantel maakt, als achtergrond voor een tafereel met poppetjes, een gebed of een Mariabeeldje.
Een kort verhaaltje over hoe je te kleine winterjas nog twee keer mensen blij kan maken.
De bedelaar heeft het nu lekker warm en wil Martinus gaan bedanken. Dan ziet hij een weesmeisje dat helemaal verkleumd op een fluit speelt... Marjet de Jong schreef het vervolg van wat er met de rode mantel van Martinus gebeurt...
Een gebedje dat je met kinderen kunt bidden.
We praten en zingen vaak over God in beelden. Een van deze beelden is de mantel van Gods liefde. Hij past altijd, of je nu groot of klein bent!
Tim Schilling vertelt in zijn bijdrage over hoe we voor elkaar een hoeder kunnen zijn - naar lichaam en ziel - en hoe God ons terzijde staat en beschermt.
Abbé Piere droeg altijd een grote zwarte mantel. Hij is de oprichter van de Emmausbeweging, wereldwijd bekend om haar kringloopwinkels. Hij is een voorbeeld van een moderne Sint Maarten.
Drie prentenboeken waarin jassen of mantels een grote rol spelen. De vele jassen van Mannetje Jas, de mantel van St. Maarten en de mantel van Sinterklaas.
In de bijbel en in kinderbijbels vind je verhalen waarin mantels een rol spelen. Mirjam Hartman helpt je op weg, denk bijvoorbeeld aan de veelkleurige mantel van Jozef.
Op de site zijn verschillende bijdragen te vinden rond kinderen en de dood. We zetten ze voor je op een rijtje.
Een recent verschenen boek voor kinderen aan het begin van het jaar van het Geloof, een betere timing is niet denkbaar. Een mooi cadeau voor in de decembermaand.

St. WillibrordOp 7 november vieren we het feest van de H. Willibrord. De ierse monnik Willibrord ...

Kijktafelvoorbeelden voor de feesten van Allerzielen en Allerheiligen.