Als een mantel

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

De mantel van de armen

Abbe Piere

Wie is die man in die grote zwarte mantel, met zijn baret, zijn bril en zijn baard? In Frankrijk weet iedereen dat. Het is Abbé Pierre, vrij vertaald "Pater Piet". Hij is de oprichter van de Emmaus-beweging, wereldwijd bekend om haar kringloopwinkels.
Abbé Pierre was altijd bezig mensen te helpen, in de oorlog, en ook daarna. Hij was veel op straat om de Parijse daklozen te helpen in hun ellende. In de ijskoude winter van 1954 stierven ze van de kou. Abbé Pierre was zelf ook arm. Om zijn werk te kunnen volhouden, kreeg hij een bijzonder cadeau van mevrouw Sarniguet, de vrouw van de Parijse brandweercommandant. Als een moderne Martinus gaf zij hem een grote zwarte cape die hoorde bij het officiële uniform van de brandweer. Abbé Pierre wilde het prachtige kledingstuk weigeren, omdat het zo luxe was. Hij nam het toch aan, op drie voorwaarden: dat hij er grote zakken in mocht maken, de blauwsatijnen voering eruit mocht halen, en er knopen aan mocht zetten. Dat mocht. Abbé Pierre heeft de mantel zijn hele leven gedragen en deze werd een symbool van armenzorg en van verzet tegen onrecht. Zijn inzameling van kleding en andere spullen is uitgegroeid tot een wereldwijde kringloop beweging. Zo was hij ook weer een moderne Martinus.

Emmaus van buiten

Toen Abbé Pierre in 2007 overleden was (94 jaar oud), kreeg de brandweer van Parijs een verrassing. Ze kregen de beroemde zwarte cape terug! Dat had Abbé Pierre geregeld. De cape werd naar een kleermaker gebracht die hem moest opknappen om hem voor altijd te kunnen bewaren. Het verhaal gaat dat de kleermaker begon te trillen toen hij besefte welke mantel hij in handen had. Toch heeft hij zijn werk gedaan. En hij hoefde er geen cent voor betaald te krijgen...

Om over te praten:
- Weet jij of er in jullie omgeving een Emmaus gemeenschap of een Emmaus winkel is?
- Wat doen jullie met je oude kleren?
- Leven bij jou in de buurt ook mensen zonder vast adres?
- Hoe zou het zijn om arm te zijn?

Om te doen:
- Betrek je kind bij het opschonen van zijn/haar kledingkast. Zoek uit wat naar de kringloopwinkel kan en breng het samen.
- Ga eens met je kind naar een Emmauswinkel om er iets te kopen.

MdJ
Gebaseerd op een artikel uit France Dimanche (dat ik tweedehands kreeg), oktober 2012

Artikelen in dit thema Als een mantel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook