Tijd voor de tijd

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Een feestje op zijn tijd, voor-en napret

1stukje feestslinger site Een familie-feest-slinger
Knutsel op een regenachtige middag eens samen met je kinderen jullie unieke familie-feestslinger. Bij elk feest kan hij opgehangen worden en iedereen ziet daarmee meteen op een soort 'tijdlijn' hoe de feesten in jullie gezin elkaar opvolgen.

Je kunt er een kant en klare vlaggetjes slinger voor gebruiken of zelf vlaggetjes knippen uit mooi papier en deze aan dun touw of een lint te bevestigen.

1versierde vlaggetjes feestslMaak eerst een lijstje van de gebeurtenissen en feesten die jullie in je gezin vieren. Laat je kinderen meedenken! Denk daarbij aan de verjaardagen van familieleden en de grote  feesten als Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Maar ook aan feesten als jullie trouwdag, vader-en moederdag, Sinterklaas, Carnaval, Koningsdag of Bevrijdingsdag. Als jullie het Sint-Jansfeest vieren of aandacht besteden aan Sint-Maarten krijgen deze ook een vlaggetje.

nog zoveel nachtjes slapenAfstreep-kalender
Nog zoveel nachtjes slapen en dan ben je jarig ... of komt Sinterklaas ...
Met jonge kinderen is het maken van een afstreep-kalender en daarna elke avond één dag doorstrepen, een goede manier om de voorpret voor het feest te verhogen.

Pas de kalender aan de leeftijd van je kind aan. Een kalender met maximaal vijf dagen erop om af te strepen is voor een kind van drie of vier jaar echt meer dan genoeg. Er zijn heel veel voorbeelden van afstreepkalenders te vinden in het afbeeldingenbestand van Google met de zoekterm: 'afstreepkalender kind'.

2IMG 5299 kind adv XLVoor de tijd die voorafgaat aan Kerstmis kennen we van oudsher een adventskalender. Elke dag kan er een luikje open waar een verrassing achter zit, bijvoorbeeld een plaatje met een kerstassociatie: een sterretje, een schaapje, een engel, een kaarsje, een kerstbal...

Op deze site geven we elke Advent nieuwe tips en ideeën om deze tijd kleur en inhoud te geven. Bijvoorbeeld met een kijktafel waar je elke zondag van de Advent een lichtje kunt aansteken en je meteen ook ziet hoe lang het nog duurt voordat het Kerstmis wordt. Een adventskalender waarop je kind elke dag een vakje open kan maken is een mooie aanvulling.

Plakboek dat de tijd zichtbaar maakt

Iplakboekn deze tijd, zo vlak na de vakantie, zou je een plakboek kunnen maken van foto's, kleine anekdotes, toegangskaartjes museum, een gedroogd bloemetje enz. waarmee je de vakantie weer in herinnering roept en nageniet van de bijzondere momenten. Sommige ouders beginnen er al tijdens de vakantie meer. Maar vaak is het nog niet helemaal af ...
Zo'n plakboek kan natuurlijk ook op een digitale manier vorm krijgen met een online gemaakt fotoboek of foto-presentatie op je mobieltje. Een plakboek kun je ook maken na een verjaardagsfeest of een andere bijzondere gebeurtenis.

Maar ook papieren versies hebben zo hun eigen waarde. In het gezin van mijn dochter worden met de mobieltjes veel foto's gemaakt van hun dochtertje, die via de familie-en oppas-app worden gedeeld. Maar de tijd om van deze foto's een fotoboek te maken ontbreekt. Dus verraste ik mijn dochter inmiddels al met twee fotoboeken samengesteld uit de gedeelde foto's en de door mijzelf gemaakte foto's tijdens de oppasdagen. Ook kleindochter zelf kijkt er graag in: telkens opnieuw pakt ze haar fotoboek en ziet ze hoe iedereen op bezoek kwam rond na haar geboorte, hoe ze elke maand groeide, van fles naar zelf brood eten in de kinderstoel, van leren omrollen naar kruipen en eerste stapjes. Van loopkonijn, step en loopfietsje naar een echt fietsje. Trots laat ze de foto zien waarop ze een rondje maakt op een echte fiets op haar derde verjaardag. Ook toen zich een babybroertje aankondigde kon ze zich daarom goed voorstellen, dat je nog niet meteen met een baby kunt spelen, want 'natuurlijk, oma, eerst moet hij nog groeien', net als toen ze zelf nog een baby was.

illustratie bij 'plakboek' komt uit: ''Hoera het is vakantie" van Marianne Busser en Ron Schroder.

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Tijd voor de tijd

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook