Vuur en liefde

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Mei: Pinksteren

Pinkster-tafel

Een geïllustreerde kinderbijbel, bijv. de klassieker "Bijbelse verhalen voor jonge kinderen" van D.A. Cramer-Schaap en Annemarie van Haeringen opengezet bij het verhaal van Pinksteren, vormt de basis van de eerste Pinkster-kijktafel.
Een gebatikte sjaal, in de vuurkleuren oranje/geel/rood legde ik neer als ondergrond en het witte duifje als beeld van de H. Geest.

pinksteren met cramer/schaap en duifje op gebatikte doek

Een tweede voorbeeld met de Kijkbijbel van Kees Korte (voor de allerkleinsten)

pinksteren kijkbijbel met levende steentjes

Een tijdje geleden was er een bijeenkomst voor parochievrijwilligers die werkzaam zijn op het gebied van catechese in het grensgebied van bisdom Utrecht en het bisdom Münster in Zwillbrock. Tijdens de workshop "Kijktafels" maakten enkele mensen onderstaande kijktafel. Het bijbelverhaal van Ruth (dit verhaal wordt altijd op het Joodse Pinksterfeest gelezen), de roos als beeld van de liefde, het rood van de ondergrond en de kaars voor "vurig" en een beeldje van een duif gemaakt in Taizé, werden uitgekozen voor deze kijktafel.

pinkstertafel zwillbrock

Rood, oranje, geel zijn de kleuren van vuur en vlammen. Deze vormen de basis voor een Pinkstertafel. De onderstaande twee opstellingen hebben als basis een diep-oranje kaarsenplateau. Hij is dus makkelijk te verplaatsen. Handig als je kleine kinderen hebt met grijpgrage handjes. Een ansichtkaart met een duifje zette ik in de gebedskaarthouder samen met drie kleine kaarsjes. Het schaaltje aardbeien is niet alleen erg lekker om op te eten, maar doet denken aan de zeven gaven en de vruchten van de H. Geest.

pinkstertafel op schaal duije op kaart, kaarsjes, vruchten

Het plantje "levend steentje" is een orgineel symbool bij Pinksteren. In het pinksterlied: "de Geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt" zingen we dat de Geest verwarmt en bezielt wat koud is en versteend. Zo kunnen mensen worden: tot levende stenen die samen de Kerk vormen.

pinksteren kaarsen in vuurkleuren en levende steentjes

EK

terug naar nieuwspagina
naar de kijktafels voor mei, mariamaand

Artikelen in dit thema Vuur en liefde

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook