Het vuurtje doorgeven

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Geloofsopvoeding: de Schijf van Vijf

Janneke Burger is theoloog en was tot voor kort hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Jente’. Enkele maanden geleden woonde ik een lezing van haar bij, waarin ze een ‘Schijf van Vijf’ presenteerde voor de geloofsopvoeding: vijf praktische handvatten die ouders kunnen helpen om zicht te krijgen op waar het in de geloofsopvoeding om gaat.

koffertje beginnen maarGeschenk
In de eerste plaats stelt ze dat geloof een Geschenk is. Je kunt het geloof niet zomaar doorgeven. Je kunt je kind wel laten delen in jouw geloof.
Het is een geschenk, dat je eerst zelf moet uitpakken. Wat vind jij zelf belangrijk als het gaat om geloof? Wat wil je daarvan doorgeven aan je kind?

HetBegonMetLichtGeloofs-verhalen
In de tweede plaats gaat geloofsopvoeding om de inhoud van het Geloof. Het is belangrijk om een kind vertrouwd te maken met Bijbelverhalen. Er bestaat een schat aan prachtige kinderbijbels. Om je te helpen bij de keuze voor een goede kinderbijbel is de website www.kinderbijbels.nl een geweldig hulpmiddel.

Gebed
Een derde aspect is Gebed. Door met en voor je kinderen te bidden, leren ze hoe ze met God kunnen praten.

uitgangspunten07Gemeenschap
In de vierde plaats heeft geloofsopvoeding te maken met Gemeenschap. Je kind maakt deel uit van een wereldwijde kerk en is onderdeel van een christelijke gemeenschap. Je kind leert niet alleen van jou wat geloven betekent, maar ook van anderen in jullie kerk.

Gebod
Ten slotte heeft geloofsopvoeding ook te maken met Gebod: welke normen en waarden vind je belangrijk om aan je kind door te geven?

Kijktafekl Pinksteren vuur dichterbij IMG 1909Geborgenheid
Deze schijf van vijf zou ik graag willen aanvullen met een zesde G: de G van geborgenheid. Geloof is voor mij de bodem onder het bestaan. Graag geef ik dat aan onze zoon door: dat God er altijd is en dat je bij Hem geborgen bent en veilig. Geloofsopvoeding heeft voor mij veel te maken met sfeer: het aansteken van een kaarsje, samen bidden op mama’s schoot, met grote ogen kijken naar de kerststal.

En ten slotte een zevende: geloven heeft te maken met een Geheim. Je kunt het nooit helemaal begrijpen of doorgronden. Samen met je kind kun je er iets van proeven. Zo kun je samen ontdekken wie God is.

Het project 'Geloventhuis' kan zich in bovenstaande helemaal vinden.
Deze website en het speciaal ontwikkelde materiaal als ons geloofskoffertje 'Beginnen maar!', onze twee kinderbijbels ('Schitterende Bijbelverhalen' en 'Het begon met Licht'), het Kijktafelboek en het versjesboek 'Pluk het jaar' sluiten hier prachtig op aan en helpen je om ook concreet bezig te zijn met de geloofsopvoeding thuis. Je vindt al het materiaal in onze webwinkel.
In onze uitgangspunten lees je o.a. dat de 'G' van Geloventhuis staat voor: Geloven, maar ook voor Geluk, Geborgenheid, Geboorte, Groei, Gebed, en natuurlijk vooral voor GOD!

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Het vuurtje doorgeven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook