Het vuurtje doorgeven

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over het vuurtje doorgeven

Vuur komt in de Bijbel een aantal keer voor. Het gaat daarbij niet om een vuur dat verwoestend te werk gaat, maar juist om een vuur dat verwarmt en enthousiasmeert. We selecteerden uit een aantal kinderbijbels een paar verhalen waarvan je hart in vuur en vlam gaat staan!

KB illustratie braambosMozes en de brandende braamstruik
Mozes is een joods jongetje, maar hij groeit op aan het Egyptische hof, als pleegzoon van de prinses. Als hij volwassen is geworden, krijgt hij oog voor het onrecht dat het Joodse volk wordt aangedaan. Op een dag wordt Mozes zo kwaad door wat hij ziet, dat hij een Egyptenaar doodt. Hij vlucht naar de woestijn, waar hij een nieuw bestaan opbouwt als schaapherder. Op een dag wordt hij geroepen door God. God spreekt hem aan vanuit een brandende braamstruik. Mozes ziet dat de struik in brand staat, maar niet verbrandt. Het vuur is niet gevaarlijk, maar een teken van Gods aanwezigheid, die hartverwarmend is.

Je vindt het verhaal van de brandende braamstruik o.a. in Op weg van Baukje Offringa.

KB jeremiaDe vuurkolom
Mozes krijgt van God de opdracht om zijn volk te bevrijden. Als zij onderweg zijn naar het beloofde land, trekt God zelf met hen mee. Overdag toont Hij zich als een wolkkolom, in de nacht als een kolom van vuur. Zo trekt God ook met ons mee, als een spoor van licht.

Je vindt het verhaal van de vuurkolom o.a. in Hosanna! van Kolet Janssen.

Gods woord als een vuur in je hart
De profeet Jeremia heeft het zwaar. Steeds als hij de mensen vertelt wat God van hen vraagt, lachen ze hem uit. Ze willen er niets van weten. De moed zakt Jeremia in de schoenen. Soms denkt hij: ik houd er mee op. Ik vertel de mensen niet meer over God. Ik spreek niet meer in Zijn naam. Maar steeds als Jeremia dat denkt, brandt er een vuur in zijn hart. Hij kan het niet voor zich houden. Zo sterk is het woord van God.

Je vindt het verhaal van Jeremia o.a. in De profeet in de vis van Nico ter Linden. De illustratie is afkomstig van de website www.bijbelin1000seconden.nl

KB EmmausgangersDe Emmausgangers
Na de dood van Jezus lijkt alles verloren. Teleurgesteld en moe lopen twee vrienden van Jezus terug naar Emmaus, terug naar huis. Onderweg praatten ze over alles wat er is gebeurd. Dan komt er iemand bij hen lopen, die zich mengt in hun gesprek. Hij begint hen de Bijbel uit te leggen. De Emmausgangers worden helemaal warm van binnen. Het is alsof hun hart in brand staat. En als de vreemdeling met hen mee naar binnen gaat en het brood breekt, weten ze het zeker: het is Jezus! Hij leeft!

Je vindt het verhaal van de Emmausgangers o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (D.A. Cramer-Schaap)

KB PinksterfeestPinksterfeest
Hét feest waarbij mensen in vuur en vlam komen te staan is natuurlijk het Pinksterfeest. Als de leerlingen bij elkaar zijn, horen ze opeens het geluid van een harde wind. Op hun hoofden dansen kleine vlammetjes. De Heilige Geest is gekomen. Hij wakkert hen aan om naar buiten te gaan en het goede nieuws over Jezus overal te gaan vertellen.

Je vindt het verhaal over het Pinksterfeest o.a. in De Prentenbijbel ( Marijke ten Cate)

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Het vuurtje doorgeven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook