Thema: Klim omhoog! 2021

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Een bijzondere berg beklimmen

De Pyramide van Austerlitz is weer open voor het publiek. Dus kun je midden in Nederland een heuse piramide beklimmen. De Pyramide is gerestaureerd: de bekleding van graszoden is hersteld en de stenen trap is vervangen door een veilige stalen trap. De Pyramide ligt midden in Nederland, verscholen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, bij het plaatsje Austerlitz.

Een piramide in Nederland?

pyramide van austerlitzHoe komt die piramide in Austerlitz? En Austerlitz klinkt ook helemaal niet Nederlands.

Ruim 200 jaar geleden werd de piramide gebouwd door soldaten. Ze waren op deze plaats aan het oefenen, maar ze hadden niet zoveel te doen. Hun generaal, generaal Marmont, liet ze een piramide maken. Hij was namelijk zelf in Egypte geweest, samen met Napoleon. De piramides daar hadden veel indruk op hem gemaakt. Deze nieuwe piramide van zand en heideplaggen was bedoeld om Napoleon te eren.

De broer van Napoleon, koning Lodewijk Napoleon besloot het de 'Pyramide van Austerlitz' te noemen, omdat er bij Austerlitz in Tsjechië een veldslag was geweest waar zijn broer Napoleon Bonaparte grote overwinningen had behaald. En zo kennen wij de piramide nog steeds. Waar de soldaten oefenden en sliepen ontstond het dorpje Austerlitz.

Nu de restauratie klaar is kun je in Nederland weer een 'echte' piramide beklimmen. Er is een bezoekerscentrum bij waar je van alles over de geschiedenis van de piramide te weten komt. Voor wie de klim te hoog vindt: er is ook een grote speeltuin naast de piramide. In het bos kun je heerlijk wandelen.

Edith Vos

Artikelen in dit thema Thema: Klim omhoog! 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook