Thema: Klim omhoog! 2021

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over klimmen

In de Bijbel vind je veel verhalen waarin mensen omhoog klimmen. Denk bijvoorbeeld aan Mozes, die de berg opgaat om met God te spreken. Of aan Zacheüs, die in een boom klimt om Jezus te kunnen zien. Ook Jezus zelf zocht graag de hoogte op, een plek van rust en afzondering om te kunnen bidden. We zochten een aantal verhalen uit waarin bergen, bomen of hoogtes een belangrijke rol spelen.

De Jakobsladder

droom jakobJakob en Esau zijn tweelingbroers. Als hun vader Isaak aan het eind van zijn leven zijn zonen wil zegenen, bedriegt Jakob zijn broer zodat hij de grootste zegen krijgt. Esau wordt woedend en Jakob vlucht weg. Onderweg valt hij in slaap en krijgt een bijzondere droom. Hij ziet een ladder die tot in de hemel reikt, waarlangs engelen naar boven en beneden klimmen. Als Jakob de volgende ochtend wakker wordt, weet hij het zeker: God is op deze plaats. Jakob zet een steen rechtop om het nooit te vergeten: God zal voor hem zorgen, iedere dag.

Dit verhaal vind je o.a. in Schitterende Bijbelverhalen om voor te lezen

 

 

 

 

 


Jozef in de put

jozef in de putAls de jonge Jozef zijn grote broers opzoekt, om te zien hoe het met hen is, worden ze zo kwaad op hem dat ze hem in een diepe put gooien. Daar zit hij nu, helemaal verloren en alleen. Gelukkig laat God hem niet in de steek. Hij zorgt ervoor dat Jozef uit de put wordt gered en in Egypte terechtkomt. Daar klimt hij steeds verder omhoog: van slaaf naar toezichthouder, van gevangene naar onderkoning. Het hoogtepunt van Jozefs leven is als hij het goed maakt met zijn broers en zijn oude vader weer in de armen sluit.

Dit verhaal vind je o.a. in de Jeugdbijbel

 

 

 

Mozes op de berg

mozes beklimt de berg sinaiHet volk Israël was al maanden onderweg. Ze waren gevlucht uit Egypte en op weg naar het beloofde land. Als ze in de woestijn Sinaï zijn gekomen, zegt God tegen Mozes: 'Klim de berg op'. Boven op de berg krijgt Mozes van God tien geboden, tien wegwijzers voor het leven. De berg is de plaats waar God met Mozes spreekt.

Dit verhaal vind je o.a. in de Samenleesbijbel

 

 

 

 

 

Zacheüs

jezus ziet zacheus in de boomZacheüs is een tollenaar. De mensen hebben een hekel aan hem, omdat hij niet eerlijk is. Hij werkt voor de Romeinse overheid en hij perst mensen af. Als Jezus op een dag in zijn stad is, wil Zacheüs hem graag zien. Omdat hij klein van stuk is, besluit hij in een boom te klimmen. Daar heeft hij goed zicht. Maar Jezus houdt stil onder zijn boom en roept hem naar beneden. 'Vandaag wil Ik bij jou eten, Zacheüs', zegt Jezus. Zelfs als je je hoog in een boom verstopt, ziet Jezus jou en wil Hij bij je zijn.

Dit verhaal vind je o.a. in de Prentenbijbel

 

De verheerlijking op de berg

jezus ontmoet mozes en eliaVlak voor het Pascha, neemt Jezus zijn drie naaste vrienden mee de berg op. Plotseling gebeurt er iets bijzonders. Het gezicht van Jezus wordt stralend en licht als van een engel. De vrienden zien dat Jezus in gesprek is met Mozes en met Elia. Uit de hemel klinkt er een stem: 'dit is mijn geliefde Zoon, luister naar Hem'. Vlak voordat Jezus een hele moeilijke weg moet gaan, laat God zich aan Hem en aan zijn leerlingen zien.

Dit verhaal vind je o.a. in de Samenleesbijbel

 

 

 

 

 

Geloof maar gewoon, dan geloof je al gek genoeg

Het is goed om je regelmatig terug te trekken om zo het contact met God te zoeken. Maar het is belangrijk dat je ook weer naar beneden komt, met je beide voeten op de grond. Daar vindt het echte leven plaats, daar kun je echt laten zien wat het betekent om te geloven. Karel Eykman maakte er een prachtig gedicht over, naar aanleiding van een bijbelgedeelte uit Romeinen 12,16 'Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht.'

geloof maar gewoonZit je weer op je berg daar hoog boven
ben je heel hoogdravend in de weer?
Ben je hoogstaand, diepgaand aan het geloven
kijk je van boven op mij neer?
Doe me een lol en kom naar beneden.
Bij de mensen op de grond, daar hoor je bij.
Met al je zwevende ideëen en gebeden
ben je te ver heen van mij.
Wie zichzelf hoger denkt, heeft de ander verloren.
Wat heb je aan wolken als je de aarde niet kent?
Je moet bij elkaar zijn, wil je bij elkaar horen.
Je moet niet zwaarder tillen dan je zelf bent.
Wat geef je er om naar boven te streven in een hoger leven?
Iedereen is iemand en ieder iemand is als jij.
Houd eerst en voor alles van mensen die om je geven.
Niemand valt daarbuiten, ieder hoort daarbij.
Dit was alles wat ik vroeg:
Geloof maar gewoon, dan geloof je al gek genoeg.

Karel Eykman


Ruth Hartog - Hoogendam

 

 

Artikelen in dit thema Thema: Klim omhoog! 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook