Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel: In de tuin

We doen een poging om iets van God's schepping te imiteren en maken voor binnen een kijktafel van een vrolijke lentetuin. De natuur is opnieuw ontwaakt. Nieuwe blaadjes aan struiken en bomen, tulpen en hyacinten in bloei. Een vogelnestje is ineens bewoond. In de tijd na Pasen vieren we het nieuwe leven. De gele onderzetter uit het eerste, rode koffertje met de tekst 'leve het nieuwe leven' en een lichtje staan centraal op de kijktafel. Als het lichtje brandt komt de tuin tot leven.

kijktafel lentetuin 1 totaal

Hoe maak je deze kijktafel?

Een wit houten dienblad vormt de basis van de kijktafel. Ik bekleedde het hout met plastic folie, zo blijft het dienblad mooi. Kijk waar je je verschillende hoekjes wilt maken en vul deze met aarde als er plantjes komen te staan. Een klein klimopje en een mini-heestertje vullen de hoeken van deze lentetuin, maar ook viooltjes, madeliefjes of vergeet-me-nietjes zijn geschikt. Maak aan de voorkant een plekje met vlakke aarde, daar kunnen je kinderen tuinkers zaaien.

lentetuin, totaal bovenaanzicht

Met fijn grit maak je een terrasje en een pad maak je van kleine kiezelsteentjes. Als je de benodigdheden bij de hand hebt, kan je ook nog een zandbak maken m.b.v. kleine houtjes en (schelp)zand en/of een vijvertje van een plastic, laag bakje dat je met aluminiumfolie bekleed en met water vult.

lentetuin, terras met bankje, parasol en barbecue

Ga met je kinderen op zoek tussen het speelgoed en de paasspulletjes. Tussen de playmobil, de lego, de plastic dierfiguren en poppenhuisspulletjes vind je snel de aankleding voor de lentetuin. Sla anders aan het knutselen. Maak een picknicktafel, bankje of tuinstoel van stevig karton. Met klei, pijpenragers en kleine lapjes kan je 'mensenkinderen' maken.

in de lentetuin, gieter en harkje

Koop een zakje met tuinkerszaad. Maak het plekje aarde, dat je hiervoor gereserveerd hebt, een beetje vochtig en zaai/strooi samen met je kinderen de zaadjes op de aarde, kruimel er wat aarde overheen en druk licht aan. Zo zijn jullie samen schepper naast God!

lentetuin, water geven, tuinkers

Natuurlijk moeten deze zaadjes wel water krijgen, want anders komen ze niet op.

kijktafel lentetuin, water geven detail

In de tuin is ook een terrasje gemaakt van fijn (decoratie) grit. Er staat een parasol (ijsdecoratie) en moeder zit heerlijk van het zonnetje te genieten. Misschien wordt de barbecue straks wel aangestoken en eten jullie vanavond lekker buiten.

lentetuin, terras met bankje, parasol en barbecue

In het vijvertje wonen kikkers. Als je op je buik gaat liggen kan je het goed zien. Van heel dichtbij zie je kikkerdril drijven, dit zijn de eitjes van een kikker en daar komen binnenkort kleine kikkervisjes uit.

op je buik bij de vijver, lentetuin

In de struiken zit een klein vogeltje. 'In mei leggen alle vogeltjes een ei...' Heeft dit vogeltje al een nestje gebouwd?

lentetuin, vogeltje detail

Midden in de lentetuin staat een bloesemboom. Je kunt een bloesemboom knutselen bijv. m.b.v. echte takken die je met kleine groene, papieren blaadjes en witte tissue bloesem beplakt. Deze bloesemboom is gemaakt van twee 'nep' takken gipskruid die samen in een bloemen-stekertje zijn gezet.

lentetuin schommelen

Grote mensen zouden het meer moeten doen: spelen voor Gods aangezicht. Laten we een voorbeeld nemen aan onze kinderen die onbezorgd helemaal kunnen opgaan in hun spel.
Van een klein stukje hout, bijvoorbeeld een stukje van een verf-roerstokje, maak je samen met dun touw en plakband een schommel. Hang deze in de bloesemboom. Kinderen houden van schommelen. De regelmatige beweging lijkt op wiegen, je wordt er rustig van. Maar het is ook spannend, je kan hoger en hoger, tot je bijna de wolken raakt.

lentetuin, schommel detail

Knoeien met zand en water. De meeste kinderen doen dat met veel plezier. Een hele rij zandtaartjes bakken en de bakkerswinkel gaat open. 'Wie wil er een taartje met poedersuiker, wie eentje met slagroom....' Papa en mama of broertjes en zusjes komen ze maar wat graag opeten.

lentetuin, in de zandbak detail

Extra accent voor de feesten in deze periode

Zet de (gebeds)kaartenhouder in een hoekje van de tuin. Door er telkens een andere afbeelding in te zetten kan je de tuin het apart accentje geven. Zoek in het afbeeldingenbestand van Google naar passende plaatjes. Maar misschien heb je in je ansichtkaarten-verzameling ook een geschikte kaart. Doe het, spaar vanaf nu mooie ansichtkaarten, deze zijn een mooie aanwinst voor je kijktafels!

Koninginnedag

lentetuin koninginedag 3

Een afbeelding van bloemen in rood,wit en blauw is geschikt voor Koninginnedag

feesten van 4 en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

lentetuin, 4 en 5 mei vlag

Een vlag, misschien zelfs eentje die half-stok hangt, past bij de feesten van 4 en 5 mei.

Moederdag en/of Mariamaand

lentetuin, moederdag, mariamaand

De tweede zondag van mei is het 'moederdag', dus een leuke foto van mama met haar kind(eren) of een iets abstractere kaart met een moeder met kind vinden een plaatsje in de tuin. Deze kaart zou ook geschikt zijn als accentje voor de Maria-maand. In onze lentetuin is geen plaats voor Boeddha, een Mariabeeldje zou meer op zijn plaats zijn....

Eerste Communie-feest

lentetuin, eerste communie

Misschien doet dit jaar een van je kinderen zijn of haar Eerste Communie. Deze kaart vond ik in een abdijwinkel. Vijf broden en twee vissen, het verhaal van broodvermenigvuldiging past bij goed dit feest.

Tot slot

Na enkele dagen voorzichtig water geven, zijn de zaadjes van de tuinkers opgekomen. Komt dat zien! Hoera, leve het nieuwe leven in de lentetuin!
En nu maar proeven......

Hoera 2

EK

Artikelen in dit thema In de tuin

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook