In je element!

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Ieder in zijn element vakantie vieren!

In ons gezin lopen de leeftijden van de kinderen erg uit elkaar. De oudste en de jongste schelen ruim negen jaar in leeftijd en dat is veel als je respectievelijk vier en dertien bent!

kikervisjes-vangenverschillende interesse
Ook liepen onze kinderen voor heel verschillende dingen warm. De oudste hield van uitslapen, de andere is een waterrat, en onze derde dochter spaarde minerale gesteentes en snuffelde graag in souvenirwinkeltjes. Ik hou ervan om in oude stadjes rond te wandelen en kerken te bekijken en mijn man van wandelen.
Wij zochten meestal naar een grote camping met een zwembad en speelgelegenheid en een recreatie-team. Kamperen op een rustige, kleine camping zouden we wel weer doen als onze kinderen groot waren. Maar dan nog, het was lastig om de stemming erin te houden en met zijn vijven iets te doen. Er was altijd wel een gezinslid die zich niet in zijn element voelde en er met een 'lang' gezicht bijliep.

wandelen-landweg-Timdoen alsof het je eigen keus is
Samen bedachten we het volgende plan. We stelden de kinderen voor, dat iedere dag van de vakantie een van hen mocht kiezen wat we zouden gaan doen. Omdat ons vakantiebudget niet onbeperkt was, mocht dat ene keer  geld kosten bv. voor een entreeprijs, en de andere keer niet. Een dagje doorbrengen bij het zwembad, een wandeling maken, picknicken aan het meer, naar het stadje in de buurt, kajakken op de rivier, een middeleeuwse kathedraal bekijken, een bergwandeling maken, naar een museum, op mineralen-jacht, een middagje winkelen. Maar ...  je moest je op de dagen van de 'anderen' gedragen alsof het jouw eigen keus was! Want, niemand vindt het leuk als jouw dagje 'uit' verpest wordt door het gemopper of gezeur van de anderen. Het is veel fijner als iedereen zijn beste beentje voorzet om er voor de ander een fijne dag van te maken! Zo gezegd, zo gedaan.

voeten-rand-zwembad-sitehet goede voorbeeld geven
Wij, als ouders, gaven het goede voorbeeld. Ook al hou ik bijvoorbeeld niet van zwemmen, op de zwembad-dag ging ik ook de glijbaan af, deed tikkertje in het water. Mjjn man, waarvan ik niet eens meer wist welke kleur zijn zwembroek had, oefende met de kinderen de handstand in het water. Aan aan de eind van de middag mocht iedereen - wegens goed gedrag - een ijsje kiezen met wel drie bolletjes...
De dag daarna gingen we met zijn allen kajakken. De jongste hield zich dapper en probeerde (ook al begon het te regenen en kreeg ze het koud) door het zingen van liedjes de moed erin te houden.

hoofdaltaaronverwacht succes
Ook werd 'mijn' dagje 'stadje kijken' een succes. Mijn man had uitgezocht wanneer en waar de plaatselijke markt was, konden de meiden ook lekker snuffelen. Dat we ook nog even een kerk binnen wipten, waar ik ze liet zoeken naar de twaalf kleine (apostel)kruisjes, die in bijna alle oude kerken te vinden zijn, gemetseld in de muren en/of pilaren, was eigenlijk toch niet zo stom als ze dachten.

pick-nick-sitenaar ieders talent
De wandeling liep ook anders dan we gewend waren. De oudste wilde wel meehelpen met kaartlezen, de middelste verzamelde onderweg mooie steentjes en onze jongste plukte een gevarieerd boeket bloemen. De verrekijker die we mee hadden genomen zorgde voor ongemerkte korte tussenstops. Voor het eerst geen zeurende kinderen die liepen te sjokken en te klagen over vermoeide voeten en de warmte. Mijn bijdrage was dat ik had gezorgd voor het favoriete drinken van ieder van onze kinderen en de broodjes konden belegd worden naar ieders voorkeur: de pindakaas was dus mee!

In je element raken
De afspraak: 'doen alsof de activiteit van de dag jouw eigen keus is', bleek een doorslaand succes. Nog vele vakanties hebben we op deze manier ingevuld. Je geniet toch echt het meest, als de anderen ook meegenieten! Doen alsof de keus van de ander je eigen keus is, je inleven, je verplaatsen in de ander: Daar raakte iedereen in ons gezin van in zijn element!

EK

 

Artikelen in dit thema In je element!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook