Ontknoping!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Keltische knoop tekenen

 

Keltisch-kruisHou je van een uitdaging, dan is het leuk om een Keltische knoop te tekenen.

Keltisch knoopwerk is een decoratief vlechtwerk van lijnen en vormen, door de Kelten ontwikkeld en vanaf de 7e eeuw te zien in christelijke bouwkunst en boekillustraties.

 

Crucifixion Sankt Gallen gospelbookZie het Keltische kruis links en de Jezusfiguur rechts hiernaast, of Google bijvoorbeeld eens op afbeeldingen uit een Keltisch evangelieboek 'Lindisfarne gospel'.

 

 

 

 

 

Er zijn eenvoudige knopen, zoals de oneindige driehoek waarin je een drievuldigheidssymbool kunt zien, maar ook paginagrote, intrigerende voorstellingen met mens- en dierfiguren erin.
Sommige knopen bestaan uit één oneindige 'baan' (je kunt hem volgen zonder een eindpunt te vinden), andere bestaan uit meerdere vormen door elkaar.

 

Keltische-driehoekKeltische-driehoeklKeltisch-vierkantje-getekend

In het filmpje zie je hoe je een eenvoudige vierkante keltische knoop tekent. Probeer het eens samen met (wat oudere) kinderen. Je ontdekt vanzelf dat de vormen schijnbaar over-elkaar-heen en onder-elkaar-door gaan.
Tip: Als je de vorm inkleurt, zul je ontdekken dat deze knoop uit drie vormen bestaat: twee 'ovale' en een 'vierkante' schakel. Geef elk een eigen kleur.

Wel Engels gesproken, wat hopelijk geen bezwaar is.

MdJ

 

Artikelen in dit thema Ontknoping!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook