God komt bij ons wonen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Advent en Kerst met het eerste koffertjeIn het rode -eerste- koffertje ' Beginnen maar!' staat het kerstfeest centraal. Het koffertje is te bestellen bij Adveniat. Ga naar....
Voor kinderen vanaf een jaar vind je er mogelijkheden in, om op een speelse manier aandacht te besteden aan Kerstmis.

de vloerpuzzel

vloerpuzzel uit kofferrtje Beginnen maar

Is je kindje tussen de een en de twee jaar? Dan kan je de vloerpuzzel tevoorschijn halen. Op een eenvoudige manier kan je zo al vertellen over hoe Maria en Jozef onderdak vinden in een stalletje waar in de kerstnacht het kindje Jezus wordt geboren.

Ruim de vloerpuzzel na de kerstdagen weer op, want het volgend jaar kan je de vloerpuzzel combineren met jullie eerste Advents-kijktafel. Pak alle vloerpuzzel-stukken in een mooi goud-of zilverpapier in. Doe in het eerste pakje twee in elkaar passende stukken en het laatste stuk, dat je met Kerstmis uitpakt, bevat het kindje Jezus.Doe om alle ingepakte stukken een mooi lint en leg dit "pakje" bij de kijktafel. Steek op de eerste zondag van de Advent (op 1 dec a.s) het eerste kaarsje aan, maak het lint los en laat je kind het eerste pakje uitpakken. Op de tweede zondag het tweede kaarsje erbij en het tweede pakje uitpakken enz. Op kerstmorgen komt het laatste pakje aan de beurt. De puzzel is compleet: Jezus is geboren!

memory-kaartjes

memory kaarten advent/kerst

Speel het memory-spel weer eens een keer. Drie stel kaartjes passen bij het kerstfeest. De engel, het kindje Jezus en de koning (die volgde de ster)

de groene onderzetter 'Wachten op Kerstmis' of 'Verlangen naar Kerstmis'
Welke tekst er op de onderzetter staat is afhankelijk van de druk van het koffertje. Zet een lichtje op de onderzetter en je eerste 'mini-kijktafeltje' is geboren!

onderzetter Verlangen naar Kertsmis

Je kan de onderzetter ook gebruiken om te 'tellen' hoe lang het nog duurt totdat het kerstmis wordt. Vier weken is erg lang voor een kleuter. Verkort de tijd tot bijvoorbeeld tien of zeven dagen. Zet zoveel waxinelichtjes neer als het nog duurt voordat het Kerstmis wordt en verplaats de onderzetter elke dag een lichtje verder.
Zet bij je mini-kijktafeltje een kribje of een schaapje: zo kunnen ook de allerkleinsten toeleven naar Kerstmis.hoofdstuk "een droom van een kind uit de kinderbijbel
In de kinderbijbel "Beginnen maar" staat het Kerstverhaal. Het staat in het zesde hoofdstuk en heet "de droom van een kind" In dit hoofdstuk vind je ook nog een passend versje over een nieuw kindje, een versje over Maria, Dag Jezus en een gesprekje over de baas zijn. Je kan het voorlezen vanaf drie jaar!

Kinderbijbel BM pagina een droom van een kind

vier versjes bij het aansteken van de adventskaarsen
In de laatste herdruk van het rode koffertje is een gebedskaart toegevoegd waarop vier versjes staan die je kan bidden/zeggen bij het aansteken van de kaarsen van de Adventskrans of Adventskijktafel.

De hele tekst vind je hier...

Adventskaart dichtbij

Zo bouw je vanaf kleinst af aan, aan jullie gezinstradities voor de Advent en Kerstmis.

Adventskaart uit kofferrtje

de redactie

Artikelen in dit thema God komt bij ons wonen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook