Winter stilte

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels rond stilte voor winter 2011

Hoe verbeeld je de stilte? Een voorwerp, een afbeelding van internet, een Bijbeltekst of verhaal uit de Bijbel, een versje, een plaatje uit een tijdschrift... Eigenlijk is er niet veel nodig voor een stiltehoekje. Een hoekje dat je eraan herinnert dat er stilte kan zijn. Ontdekken dat stilte mooi is. Ontdekken dat God er is in de stilte........

bewaar in uw hand + glassteentjes

De blauwe onderzetter "Bewaar in uw hand" uit het koffertje "Beginnen maar", past uitstekend op de winterkijktafel. Haal hem tevoorschijn.
Voor een winterse ondergrond kun je een wit, zilveren of zinken kaarsen-onderbord nemen of een (satijnen) lap in grijs, ijsblauw, zilver of wit.
Met lichte (glas) steentjes, prisma"s, takjes met (nep)kristallen, zilver gespoten takken, een opengebroken geode en/of nepsneeuw wordt het winterse van deze periode extra uitgedrukt.

Winter

winterkijktafel met vogelhuisje, glassteentjes + onderzetter bewaar in uw hand

Op een zilveren onderbord staat een winter-vogelhuisje, kant en klaar gekocht in het plaatselijke tuincentrum. Een glazen waxinelichtjes-houder is op de onderzetter "bewaar in uw hand" gezet. Glassteentjes, ronde en vierkante, maken deze winter-kijktafel compleet.

kijktafel winter met zilveren duifjes op takjes schaal

Bij dit winterse stilte-plekje is gekozen voor een zilveren takjesschaal, waarop een lichtje brandt in een ijs-achtige kristallen houder. De zilveren duifjes en de decoratie van lint zaten tussen de kerstdecoraties.

Stilte, winterlicht

winterflonkering

Je kan ook een kijktafel maken waar het accent ligt op winterlicht en flonkering.
Prisma"s breken het witte licht in alle kleuren van de regenboog. Als je door een prisma heen kijkt, zie je hoe het licht breekt. Fascinerend, zeker voor kinderen.
Ook geodes bevatten aan de binnenkant prachtige kristallen. Winterse takjes met (nep)kristallen, imiteren het effect van licht op beijzelde of besneeuwde takken.
Leg een of meer van dergelijke dingen op je winterkijktafel.

winter kijktafel licht/kristallen/prisma

In het hoekje van de schoorsteen ligt een stukje witte voile. In twee witte vaasjes zet je zilver gespoten takken. Ervoor een ansichtkaart met daarop winterse bladeren vol ijskristallen of een andere winterse prent, enkele prisma"s en het waxinelichtje staat in een "winterse" kristallen houder. Een kijktafel vol winters, verstild licht, waar je echt wel even stil van wordt....

Stilte zoeken, tijd voor (J)jou

winterkijktafel met prentenboek: tijd voor jou, stilte

Het prentenboekje 'Tijd voor jou" staat centraal op deze kijktafel. Drukke pinguïn wordt letterlijk "stil-gezet" boven op een berg, met daarboven een schitterende winterse sterrenhemel. Nadat hij daar geweest is en tijd heeft gemaakt voor zichzelf, de stilte heeft ervaren en daarmee misschien ook iets van God"s aanwezigheid heeft geproefd, verandert er iets voorgoed in zijn leven. Hij doet nog dezelfde dingen, maar aandachtiger en alles krijgt daarmee "kleur".

kijktafel 3, tijd voor jou , stilte

Op een rechthoekig zinken onderbord staat het prentenboek open. Geodes houden het boek op zijn plaats. Een geode ziet er aan de buitenkant maar saai uit, niets bijzonders. Maar als je hem openbreekt.... dan flonkert de prachtige binnenkant je tegemoet. Een mooi beeld van de binnenkant van ieder mens, waar God in de stilte van iedere mensenziel woont. Een waxinelichtje in een glazen houder en glassteentjes maken het af.

Stil op schoot

Psalm 131 vers 2

... ik ben stil geworden,
ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Als een kind op de arm van zijn moeder,
als een kind is mijn ziel in mij.....


kijktafel ps 131, 2  stilte

Met oudere kinderen kun je ook de andere 2 verzen uit deze Psalm lezen. En de tegenstelling erin ontdekken. Kun je bij God zijn zoals je bij een moeder op schoot bent?

Stil-gezet, ziek zijn

kijktafel ziek zijn fragment

Een ander aspect aan het thema "winter-stilte" is dat we soms in de winter letterlijk stilgezet worden: we worden ziek. Kinderen zijn in de winter vaker verkouden, hebben keelpijn, oorpijn, griep. Dus thuisblijven en onder een dekentje lekker op de bank.

kijktafel winter, ziek zijn, stilgezet

Deze kijktafel werd gemaakt op een hoekje van een bijzet-tafel. Witte doorzichtige voile vormt de ondergrond. In de gebedskaarthouder (uit de geloofskoffertjes) zit een afbeelding van een jongetje wiens giraffe ziek is. Met doktersspullen wordt gekeken wat hem mankeert.... In het bedje van lego bevindt zich ook een zieke, lekker onder een dekentje. God bewaart U al de zieken in uw hand? Een winters plantje, steentjes en een lichtje erbij, en de kijktafel is klaar.

Stil onder de sterren

versje

Schrijf de tekst die hierboven staat over. Een plaatje uit een tijdschrift erbij, of een plaatje met sterren uit een (prenten)boek erachter. Zet alles in de gebedskaarthouder. Je kind kan zelf een sterrentekening maken op een wit, donkerblauw of zwart papier. Kerststerretjes opplakken is ook mogelijk.

Stilte om me heen

stilte om me heen

Het gedicht “Stilte om me heen” komt uit de PKN-adventkalender van december 2010. De tekst staat midden in een platte schaal gevuld met nepsneeuw en daarvoor twee waxinelichtjes in een glazen houder.

MV en EK

Artikelen in dit thema Winter stilte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook