De twaalf dagen van Kerstmis

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

voor Driekoningen, 2014

Voor het feest van Driekoningen zou je een aparte kijktafel kunnen maken, waarbij het feest dus een extra accentje krijgt. Staan de Driekoningen al bij je kerstgroep? Vertel dan je kinderen over deze drie koningen.

'zie je dat de koningen allemaal een andere leeftijd hebben? En ook een andere huidskleur? Ze hebben ook namen: Melchior (de oude, witte koning), Balthasar (de lichtbruine koning van middelbare leeftijd) en Caspar (de zwarte, jongste koning). De drie koningen vertegenwoordigen zo alle volken (ten tijde van de geboorte van Jezus waren Australië en Noord-en Zuid-Amerika nog niet ontdekt) en de mensen van alle leeftijden: Jezus is geboren voor ons allemaal!'

Met lichtje op een ster

kaars-op-ster-driekoningen-detail-I

De eenvoudigste kijktafel is om een witte kerstkaars op een onderzetter te plaatsen in de vorm van een ster. Dit is de Driekoningenkaars.

Met de beeldjes van de drie koningen

Driekoningengroep-+-lichtje-

Deze drie koningen-groep zag ik bij Xenos liggen voor maar 3 euro. Dat is een klein prijsje en ze hebben een mooi gouden randje. Zet de beeldjes op een zilveren onderbord, te midden van wat kerstgroen. Natuurlijk brandt er ook een lichtje.
De drie koningen, waren eigenlijk drie wijze mannen die de sterren bestudeerden. Er verscheen ineens een nieuwe, heldere ster aan de hemel. Zij geloofden dat wat je aan de nachtelijke sterren, de baan en de stand van de planeten ziet, iets weerspiegelt van de gebeurtenissen op aarde. Dus zo'n nieuwe, heldere ster, moet wel samenhangen met een bijzondere geboorte...'

Met een kerstkaart van de drie koningen

Driekoningen--kaart-+-sterrenkaarsjes-

Tussen de kerstkaarten zit er vast eentje met een afbeelding van de Driekoningen. Zet deze centraal op de kijktafel.

Driekoningenkaart-detail-I

Je kunt ook een foto maken van een afbeelding van jullie kinderbijbel of deze bijbel open op de kijktafel zetten. Er staan drie lichtjes in drie sterrenhoudertjes.

'De drie wijzen gingen op weg om te zien waar de ster hen naar toe zou brengen. Het moet een nieuwe koning zijn. Daar neem je geschenken voor mee. Goud, wierook en mirre. Goud staat voor rijkdom, wierook voor 'eer' en mirre is een kostbaar kruid wat o.a. gebruikt wordt bij het balsemen van doden.'


Driekoningekaart-+-sterrenlichtjes

Drie koningen zagen een sterre,
een sterre van wondere pracht;
de sterre van Jacob, het teken,
zolang aan de hemel verwacht.
Zij repten zich heen in 't geleide
der ster, die zij hadden aanschouwd,
naar 't land van de Joden met giften
van mirre, van wierook en goud.


Met de kronen van de koningen

Driekoningen,-drie-kronen-

Op deze kijktafel staan de drie koningen niet zelf. De drie kronen staan voor hen symbool. Wij zijn eigenlijk zelf een van deze drie koningen. Of we nu oud of jong zijn: opa, mama of kind. Waar onze wieg ook stond, of waar onze wortels ook liggen: Jezus kwam op aarde voor ons allemaal.

Toen zij te Jeruzalem kwamen,
verdween er de sterre meteen;
zij gingen naar koning Herodes,
en vroegen: waar moeten wij heen?
Waar is er de Koning geboren,
wiens sterre wij hebben aanschouwd?
Wij zijn ter aanbidding gekomen
met mirre, met wierook en goud.


Driekoningen-kronen-

Met kinderen als de drie koningen

Driekoningen-boek-+-kaars-2-I

De laatste kijktafel sluit aan bij de traditie die er in sommige streken van Nederland en Belgie bestaat: de kinderen gaan verkleed als een van de drie koningen met een lichtje in de hand , langs de huizen om een Driekoningenlied ten gehore te brengen, bijvoorbeeld 'Drie koningen zagen een sterre' en daar in ruil voor een 'geschenk' te krijgen.

En toen zij daar hadden vernomen;
naar Betlehem moet ge dan gaan,
vertoonde zich weder de sterre,
en reisden zij blijde weer aan.
Zij vonden het koninklijk Kindje
en knielden aanbiddend terneer,
met goud en met wierook en mirre
en keerden vol dankbaarheid weer.


Driekoningen-boek-+-kaars-detail-I

EK

Artikelen in dit thema De twaalf dagen van Kerstmis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook