De twaalf dagen van Kerstmis

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

voor Oudjaar en Nieuwjaar

Van Oud naar Nieuw

oudjaar-boog-+-vuurwerk-geheel-

Een ronde zwarte placemat met een lichte cirkel in het midden vormt de ondergrond van dit kijktafeltje wat je kunt maken rond de jaarwisseling. In een zwarte licht gebogen kaartenhouder staat een boog (gemaakt van dun ijzerdraad of elektriciteitsdraad). In het midden staat een afbeelding/foto van een zwarte hemel met vuurwerk. In het afbeeldingenbestand van Google zijn ze makkelijk te vinden als je 'vuurwerk' als zoekterm gebruikt.
Om de boog heen zijn -vastgehouden door zwart garen- verdorde takjes geschikt, waar aan de kant van het nieuwe jaar bloemetjes aan bloeien. Je kan hiervoor ook dorre takken gebruiken, waar je kleine nep-bloemetjes insteekt.

detail-boog-

De boog symboliseert het voorbije jaar dat achter ons ligt en dat overgaat in de toekomst: het nieuwe jaar vol belofte. Aan de ene kant van de boog maak je een kaartje vast met daarop 2013. Aan andere kant doe je hetzelfde met 2014. Op de foto zijn de 'kaartjes' schoolbordjes in de vorm van een hartje, waar met krijt het jaartal opstaat geschreven.

detail-2013-boog-+-vuurwerk

Steek op oudejaarsavond het lichtje van 2013 aan en laat het opbranden.

boog-+-vuurwerk-detail-2014

Steek op nieuwjaarsdag het lichtje van nieuwjaar aan en spreek hierbij een wens/zegen uit voor het nieuwe jaar.

oudjaar-boog-en-vuurwerk-prima-

________________

Een fonkelnieuw jaar

agenda-en-zandloper-geheel-

Een nieuwe agenda -als een onbeschreven blad- markeert op andere wijze dat er een nieuw jaar is aangebroken. Adressen en telefoonnummers worden overgenomen in het nieuwe adressenbestand. Sommige heb je niet meer nodig. Kloppen alle gegevens nog? Wat neem je mee naar het nieuwe jaar en wat laat je achter?

detail-agenda

Naast de agenda staat een zandloper, een ander symbool voor de tijd die seconde voor seconde, altijd maar door, verstrijkt. De bovenste bol bevat de toekomst, deze moet nog komen. De onderste bol bevat de tijd die voorbij is, het verleden. Het korreltje zand dat valt is het moment van nu! Het is er maar heel even: maak er goed gebruik van!

agenda-en-zandloper-detail-zandloper-

Uren, dagen, maanden, jaren...

boog-met-zandloper-detail-2013-

Een liedje waarvan sommigen de eerste regels kennen is:

Uren, dagen, maanden, jaren,
vliegen als een schaduw heen !
Ach, wij vinden waar wij staren,
niets bestendigs hier beneên !
Op de weg die wij betreden,
staat geen voetstap die beklijft;
Al het heden wordt verleden,
schoon 't ons toegerekend blijft.

Dat de tijd hier 't al verover,
aan geen tijdperk hangt mijn lot;
Gij, Gij blijft mij altijd over,
Gij blijft eindeloos mijn God.
Welk een onheil mij ook nader,
'k vind in U mijn vrede weer;
Gij blijft, die Gij waart, mijn Vader,
wat verander, wat verkeer !


Een oude, poëtische tekst die heel goed bij de zandloper past. De melodie vind je op liedjeskist

___________________

boog-met-zandloper-detail-2014

Deze kijktafel is een variatie op de eerste met het vuurwerk. Want zoals altijd zijn de kijktafeltjes voorbeelden die je mogelijk op een idee brengen om, met de spullen die jij thuis hebt, een kijktafeltje te maken.

Misschien maken kijktafeltjes deel uit van je goede voornemens voor het nieuwe jaar. Uit de reacties die we krijgen op deze site, blijkt dat een kijktafeltje in je woonkamer verdieping biedt aan het hele gezin. Symbolen spreken een andere taal en raken ons in ons hart en onze ziel.

oud -en nieuw met boog en zandloper

__________

Geïnspireerd!

Saskia maakte met haar dochter deze kijktafel en stuurde ons deze op via de knop 'contact' rechtsboven in het scherm.

kijktafel oud-en nieuwjaar van Saskia

Net met mijn dochter (Inge, 13 jaar) een nieuwe kijkkast gemaakt n.a.v. de tips op geloventhuis.nl
Heerlijk bezig geweest. Een groene krans gemaakt van een sjaaltje (krans symbool voor het jaar rond) met een playmobil boom zonder bladeren 2013 uitgebeeld en een playmobil boom met bladeren 2014. Mijn dochter maakte de hartjes met de jaartallen: zwart voor 2013, dat is geweest en gekleurd voor 2014. De oranje olielamp is onze Godslamp die staat aan de 2014 zijde. Het uiltje uit het adventsverhaal staat aan de 2013 kant, met zijn rug naar de krans, dat is geweest.

De gesprekken die loskomen tijdens het maken zijn onmisbaar. Waarom het zus of zo uitbeelden? het ene idee buitelt over het andere idee. Dit heet kwali-Tijd
Saskia

____________
EK

Artikelen in dit thema De twaalf dagen van Kerstmis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook