De twaalf dagen van Kerstmis

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Oud en nieuw, tijd voor verandering?

Toen ik vijftien was, wou ik een betere basketballer worden, en daarom stond ik elke schooldag vroeg op om mijn conditie te verbeteren. Vóór het eerste lesuur ging ik hardlopen. Een maand lang hield ik dit vol. Maar het werd steeds donkerder en kouder, en toen had ik er geen zin meer in. Dus stopte ik. Daar denk ik aan terug als ik nu op Nieuwjaarsdag de eerste hardlopers zie, bezig met hun goede voornemens. Gaat het hun beter lukken?

loper in het donker/mist

geloven dat het kan
Verandering aanbrengen in je leven is moeilijk. Ook waar we het heel graag willen, slagen we er niet altijd in, want het vraagt wilskracht en een nieuwe houding. Hetzelfde blijven doen is vertrouwd en gemakkelijk. Toch weten we dat het soms anders moet, en dan komt de vraag of we geloven dat het werkelijk anders kan.

moe van eigen aanpak
Een voorbeeld hiervan komt uit mijn eigen leven. Als opvoeder had ik lang het idee dat opvoeding min of meer vanzelf ging, en dat je vooral op je boerenverstand moest rekenen. Tot het me duidelijk werd dat mijn aanpak minder effectief was geworden, nu mijn kinderen aan het puberen waren. Te vaak leidden opvoedkundige gesprekken tot boosheid en onnodige botsingen. Bovendien werd ik moe van mijn eigen aanpak: een ongeïnspireerd mengsel van vrijheid gunnen, commando"s geven en weer een dagje het beeldscherm afpakken bij wangedrag. Het schoot niet op. Het moest anders, maar hoe?

familie-circus

wijze raad
Ik ging op zoek naar advies. Eerst bij mijn vrouw en daarna samen bij vertrouwde ('wijze') mensen. Achteraf is dat een heilzaam proces geweest. Niet dat alle problemen opgelost zijn – zo naïef ben ik niet – maar ik heb wel het idee dat het beter gaat en dat ik veel geleerd heb. Wat ik vooral heb geleerd is dat je een beroep kunt doen op anderen, en dat er een verschil is tussen aanwezig zijn als ouder en werkelijk present (d.w.z. bewust betrokken) zijn. Nu kijk ik veel meer vooruit in de opvoeding.

icoon Heilige Familie

God staat garant
Dat beroep op anderen geldt trouwens ook voor God. Want God staat garant voor de kans op verandering ('Ik zal u een nieuw hart geven' – Ezechiël 36,26). En God is zelf opvoeder, wil dat wij het, als zijn kinderen, goed doen ('Hij voedt ons op voor ons bestwil' – Hebreeën 12,9). Dankzij Hem kunnen we deze uitdaging met vol vertrouwen aangaan. Niet voor niks is het appèl op God of op een 'hogere macht' één van de twaalf stappen van AA en andere hulptrajecten voor mensen met een verslaving.

volhouden
Met de wijsheid van jaren en met vertrouwen op God lukt het me nu wel om door te bijten op die koude, donkere ochtenden. Achter in mijn hoofd weet ik dat de Morgenster vroeger of later op zal komen. En gelukkig maar, want wanneer wij aan onze kinderen laten zien dat wíj kunnen veranderen, en dat ook volhouden, dan weten zíj dat het voor hen ook mogelijk is.

Zalig nieuwjaar!

TS

Artikelen in dit thema De twaalf dagen van Kerstmis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook