Blijdschap over het kleine

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

De blijdschap wordt vermeerderd: kijktafels voor de Advent 2018

ster engeltje kribje compleet IMG 1522In de rubriek 'Knutselen en doen' doen we je voor hoe je de ster, de engeletjes en het kribje voor de kijktafel op een eenvoudige manier kunt maken. Ga naar....

In diverse folders zag ik kant-en-klare sterren.
De ster moet groot zijn, dus met een doorsnede van 40-50 centimeter.
De engeltjes zal je wel zelf moeten knippen uit, dit kan uit gewoon wit (printer)papier.
Als jullie kerstgroep een kribje heeft met een los kindje, dan kan je het 'lege' kribbetje natuurlijk gebruiken.

 

Eerste zondag van de Advent (2 december)

Kijktafel Advent 1e zondag geheel IMG 1535 2Kies voor de kijktafel een plaatsje tegen een muur, zodat je de zilveren ster die centraal staat, makkelijk kunt bevestigen.

De ondergrond van de Adventkijktafel bestaat uit een paarse doek, tafelloper of placemat. Paars is de kleur voor de Advent, deze ingetogen kleur verwijst naar bezinning en inkeer. Door op de kijktafel thuis ook voor paars te kiezen, maak je een natuurlijke verbinding met wat je kind ook in julllie kerk kan zien.

Schik wat adventsgroen (takjes connifeer, hulst, klimop, sparregroen) in een flauwe halve cirkel voor de ster zodat er ruimte ontstaat om het kribje neer te zetten.

Zet vier lichtjes op de kijktafel. Ik koos voor paarse lichtjes en voor de derde zondag van de Advent voor een roze lichtje. Kijk of het lukt om houdertjes in deze kleur te vinden, maar gewone witte waxinelichtjes kunnen ook. Als het maar vier lichtjes zijn, voor elke zondag van de Advent één.

Doe de 24 engeltjes in een mooi, klein mandje of glazen schaaltje en zet dit vlak bij de kijktafel neer. Haal de eerste grote engel uit dit mandje en plak ( met wateroplosbare lijm of pritstift) de engel bovenaan op de ster.

Kijktafel Advent eerste kaarsje brandt IMG 1536 2Steek het eerste kaarsje aan.
Je kunt hierbij het eerste gedeelte van ons Adventsversje zeggen:

Op weg naar het feest, het feest komt nabij.
Een engel van boven zingt zachtjes en blij:
‘Nu is het nog donker, maar toch groeit het licht,
want over een poos komt ons blije bericht.’

Kijktafel Advent detail ster kribje IMG 1539Ook hoort bij deze zondag een bijbelverhaal (Lucas 1,26-38) Het is het verhaal over de engel die aan Maria gaat vertellen dat er binnenkort een kindje geboren zal worden en dat zij de moeder van dat kindje gaat worden. De engel Gabriël begroet haar met de woorden: 'Verheug u' . (Kijk voor meer informatie in onze rubriek 'Vertellen'. Ga naar...)

Steek daarna elke dag 's avonds (bijvoorbeeld voor de maaltijd) hetzelfde eerste kaarsje aan en voeg elke dag een extra engeltje toe. Doe een beetje lijm op de vleugel of hoofdje, zodat de engeltjes nog een beetje 'los' kunnen vliegen. 
Zo wordt de engelenschaar steeds groter en groeit de blijdschap over de aanstaande geboorte van Jezus.

Kijktafel Advent ster tweede zondag IMG 1545

 

De tweede zondag van de Advent (9 december)

Op de tweede zondag van de Advent
plak je de tweede grote engel op de ster.

Steek het tweede lichtje aan en lees je het tweede gedeelte van ons versje:

Op weg naar het feest, het feest komt nabij.
Een kleine groep engelen zingt al blij:
‘De Heer God belooft het, er komt straks een kind
dat hemel en aarde en mensen verbindt!’

Het bijbelverhaal (Lucas 1,39-45) van deze week vertelt hoe Maria naar haar nicht Elisabet gaat, die ook in verwachting is. Elisabet is in verwachting van een zoon die later Johannes de Doper wordt genoemd. Elisabet kan wel wat hulp kan gebruiken, omdat ze al wat op leeftijd is. Als Maria en Elisabet elkaar ontmoeten, staat er in het verhaal, 'springt het kind van vreugde op haar schoot'.

Kijktafel Advent tweede zondag geheel IMG 1544

De derde zondag van de Advent (16 december)

Kijktafel Advent drie kaarsen branden IMG 1555Deze derde zondag heeft een speciale naam: zondag Gaudete. In het Nederlands betekent dit 'Verheugt u!' ofwel 'Wees blij!'
De kleur van het derde kaarsje is roze, want we zijn al halverwege de voorbereidingstijd op het Kerstfeest. De witte kleur van Kerst vermengt zich al met het paars van de Advent en wordt tot roze! Ik schikte - om dit te benadrukken- kleine roze bloemetjes om het derde kaarsje heen.

Kijktafel Advent derde zondag ster IMG 1554 2Omdat je ook deze week elke dag een engeltje op de ster hebt bijgeplakt is de engelenschaar al behoorlijk groot geworden. Voeg ook vandaag weer een grote engel toe aan de hemelse heerschare.

Steek het derde kaarsje aan en zeg het bijhorende gedeelte van het Adventsversje:

Op weg naar het feest, het feest komt nabij,
Een grote groep engelen zingt er nu bij:
‘Het licht straalt op aarde, de blijdschap groeit aan,
Ja, ieder zal straks rond de kribbe staan!’

In het bijbelverhaal van vandaag zingt Maria het uit van vreugde, omdat God haar gezien heeft en grote dingen doet. Dit lied van Maria staat bekend als het Magnificat. Het is een lied waarin geschetst wordt hoe het in het koninkrijk van God machthebbers van hun tronen worden gestoten en arme mensen de plaats krijgen die hun toekomt. (Lucas 1,46-79)

Deze derde zondag draagt dus met recht zijn vreugdevolle naam!

De vierde zondag van de Advent ( 23 december)

Kijktafel Advent vierde zondag geheel IMG 1555Vandaag is de engelenschaar bijna compleet. Voeg de vierde grote engel toe. Met Kerstmis zullen al deze engeleen zich voegen bij de kerst-engel die aan de herders vertelt dat Jezus geboren is in de stad van David, Bethlehem.

Herders waren aan het begin van onze jaartelling niet erg in tel. Ze zwierven rond met hun kudde,  vaak zonder vaste woon- of verblijfplaats. En juist de herders krijgen als eerste te horen dat Jezus geboren is. De mensen waar door de maatschappij op neergekeken wordt, worden door de hemel uitverkoren om als eerste in de vreugde te delen. Degene die een ommekeer teweeg zal brengen, die liefde zal brengen, een boodschap van bevrijding: de langverwachte Messias is aan het licht gekomen! 

Kijktafel Advent vierde zondag kaarsjes branden detail IMG 1557Steek het vierde kaarsje aan en zeg het gedeelte van ons Adventsversje dat bij deze zondag hoort.

Op weg naar het feest, het feest komt nabij,
Een engelenleger zingt prachtig en blij:
‘De tijd is voldragen, het licht is compleet,
een Kindje wordt geboren dat Jezus heet.’

Het verhaal van de herders staat vandaag centraal. (Lucas 2,8-18). Kijk hiervoor weer in de rubriek 'Vertellen'.

Zien hoe je de Advents-kijktafel verandert in een kijktafel voor de Kersttijd? Ga naar...

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Blijdschap over het kleine

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook