Weggerolde steen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Berichten voor bezorgde kinderen

….is de beeldende titel van een boek met liedjes en versjes van Willem Wilmink. Heb je een bezorgd kind? Was je er zelf misschien eentje? Was je ernstig, opmerkzaam, verantwoordelijk? Misschien had je goede redenen om bezorgd te zijn.

Naast onze kamer was groot gevaar:steen jhwh
vader en moeder hadden het daar
verschrikkelijk op een schreeuwen gezet.
Ik haalde mijn kleine zusje uit bed.
We zijn naar de badkamer gegaan
en hebben de deur op slot gedaan.” (Ruzie. Willem Wilmink)


Een andere dichter, Leo Vroman, schrijft: mens is een zachte machine, een buigbaar zuiltje met gaatjes, propvol tengere draadjes en slangetjes, die dienen voor niets dan tederheid.
Toch kan er in dat zachte machientje, zelfs bij een kleine baby al, van alles vast en verstopt gaan zitten. Mijn kleinzoontje van bijna drie maanden wordt bij osteopaat en kinderfysio behandeld voor een nekblessure, opgelopen bij de geboorte, want ‘anders gaat het vastzitten en kun je er je hele leven last van hebben’. Een blokkade in een babynekje dat dreigt te verharden en verstijven en weer soepel moet worden.

De steen gaat rollen
De steen is weggerold, is in beweging gekomen, lezen we in het evangelie. De steen bewaakt het graf. Het is ernstig, het is definitief, het is keihard. Dood. Onwrikbaar. En dan gebeurt het. De steen is weg, het graf is leeg. Het leven is terug. In de verschillende bijbelverhalen wordt telkens een beetje anders verteld, wie of wat het deed. Maar dat de steen aan het rollen gaat, in beweging komt, dat is cruciaal.

Je kunt niet alle stenen en obstakels van het pad van je kind weghalen, je kunt het niet tegen het leven beschermen. Dat zou ook niet goed zijn: Theresia van Avila, heilige uit de zestiende eeuw, zegt: “Moed hebben voor álles wat in het leven op ons afkomt – daar komt het op aan.” Dat zou je je kind mee willen geven. Daarbij kun je er wèl aandacht voor hebben of in het leven van je kind stenen steeds weer gaan rollen, of er beweging en groei blijft, of verdriet en pijn en boosheid en angst niet verborgen hoeven te worden, of je kind eens lekker mag uithuilen of uitrazen, waarbij je het stevig vasthoudt. Zodat het leven niet verstard, versteend, verstopt raakt.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Weggerolde steen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook