Weggerolde steen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over stenen en muren om af te breken

We zochten een aantal prentenboeken uit waarin stenen een belangrijke rol spelen. Stenen kunnen heel handig zijn, maar ze kunnen ook hoge muren vormen tussen mensen. Wat een opluchting als er dan iemand is die de stenen afbreekt en ontdekt wat er aan de andere kant te ontdekken is. Of als stenen niet meer worden gebruikt om mee te gooien, maar als stapstenen om elkaar te kunnen ontmoeten. Welk muurtje zou jij misschien wel kunnen afbreken?

Twee reuzen

twee reuzen illustratieTwee reuzen leven als goede vrienden samen, totdat ze op een dag ruzie krijgen om een schelp, die ze allebei willen hebben. Ze krijgen zo’n ruzie dat de zon zich verstopt en de zee woest begint te kolken. Haastig trekken de reuzen hun sokken aan en trekken zich terug op twee rotsblokken, die boven de zee uitsteken. Vandaar bekogelen ze elkaar dag in dag uit met grote stenen. Op een dag worden ze zo woedend, dat een van de reuzen besluit om de stenen te gebruiken als stapstenen en naar het andere eiland toe te gaan, met zijn knots. De andere reus wordt wakker en stormt ook de stenen op. En dan ontdekken ze iets: ze dragen allebei een zwart-witte sok en een rood-blauwe sok! Opeens herinneren ze zich hoe goede vrienden ze waren. Ze gooien hun knotsen in zee en genieten van de warmte van de zon.


Je kunt dit verhaal bekijken als kamishibai vertelling:

Twee reuzen, Michael Foreman 

Steen voor steen

cover steen voor steen

 

Als Muis een bloem plukt uit een hoge muur, valt er een steen uit. Muis raapt hem op en breekt samen met zijn vrienden nog meer stenen af.
Aan de andere kant van de muur ontdekken ze nieuwe, onbekende dieren.

Muis besluit om de stenen te gebruiken om een brug te bouwen. Zo kunnen de dieren elkaar eindelijk ontmoeten. Een woordloos kartonboekje dat naadloos aansluit bij ons thema.

illustratie steen voor steen

 

 

 

 

Steen voor steen, Giuliano Ferri


Max en de toverstenen

 

PB cover max en de toverstenen

 

Op een rotseiland midden in de zee woont Max, de rotsmuis, met zijn vrienden. Op een dag vindt Max een prachtige flonkerende steen, die licht en warmte geeft. Hoe deze vondst het leven van de rotsmuizen op het eiland verandert, kan de lezer in het tweede deel zelf bepalen. Want daar ontwikkelt het verhaal zich in twee richtingen: een goede en een slechte. illustratie max en de toverstenen

Met dit prentenboek wil Marcus Pfister laten zien dat iedereen door zijn handelen invloed heeft op de toekomst van de aarde. Laat je je leiden door hebzucht of handel je in verbondenheid met elkaar en met de schepping?

 

Max en de toverstenen, Marcus Pfister 

 

 

 

Bange Boer Anne

cover bange boer anne

 

Boer Anne is voor alles bang. Daarom bouwt hij een hoge muur waarachter alles waar hij bang voor is verdwijnt. Maar de muur houdt ook de zon tegen en alles wat het leven kleur geeft.

illustratie boer anneHet wordt zo donker dat iedereen denkt dat het nacht is en blijft slapen. Dapper besluit boer Anne om de muur steen voor steen weg te hakken. Een actueel boek over goed omgaan met je angsten. 

Bange boer Anne, Wytske Bottema

 

Ruth Hartog-Hoogendam

 

Artikelen in dit thema Weggerolde steen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook